Wat zou u allemaal zeggen wanneer u gemarteld wordt?

Iggy Pop in de anti-foltercampagne van Amnesty International: 'Justin Bieber is de toekomst van de rock and roll'. © Amnesty International
Simon Demeulemeester

‘Justin Bieber is de toekomst van de rock ’n roll’ Is getekend: Iggy Pop. U schrikt? Dat is de bedoeling van Amnesty International, dat wil duidelijk maken dat folteren niet enkel onmenselijk is, maar vooral niet effectief.

‘Justin Bieber is de toekomst van de rock ’n roll’ Is getekend: Iggy Pop. Dat is inderdaad schrikken. En dat is de bedoeling van Amnesty International Belgique, dat met dit staaltje wrange humor wil duidelijk maken dat folteren niet enkel onmenselijk is, maar ook en vooral niet effectief.

‘Justin Bieber is de toekomst van de rock ’n roll’ Is getekend: Iggy Pop. Dat is inderdaad schrikken. Iggy Pop meent dan ook niet wat hij zegt: hij heeft deze ‘bekentenis’ gedaan nadat hij ‘gefolterd’ werd. Met dit staaltje wrange humor wil Amnesty International Belgique duidelijk maken dat folteren niet enkel onmenselijk is, maar ook en vooral niet effectief.

De campagne van Amnesty International Belgique tegen folteren: niet alleen onmenselijk, maar ook niet effectief.
De campagne van Amnesty International Belgique tegen folteren: niet alleen onmenselijk, maar ook niet effectief.© Amnesty International Belgique

Iggy Pop kijkt met een oog in de lens. Het andere is dichtgeslagen. ‘Justin Bieber is de toekomst van de rock ’n roll,’ zo wordt hij geciteerd op de campagneaffiche van Amnesty International Belgique. Daaronder de baseline van de campagne tegen folteren: ‘Martel een man, en hij zegt wat dan ook. Martelen is niet enkel onmenselijk, het werkt ook niet. Laten we ermee ophouden’.

‘Wie gemarteld wordt, zegt om het even wat: de waarheid, een deel ervan of net tegenovergestelde’

Amnesty International Belgique wil met deze campagne duidelijk maken dat folteren niet enkel onmenselijk is, maar ook en vooral niet effectief. ‘Regeringen die hun toevlucht nemen tot folteringen en onmenselijke behandelingen, beweren dat ze er belangrijke informatie mee inwinnen,’ zegt Philippe Hensmans, directeur van de Franstalige tak van Amnesty International in België. ‘De geschiedenis leert ons echter dat gefolterden bereid zijn wat dan ook te zeggen om aan de pijn te ontsnappen: de waarheid, een stukje ervan of net het tegendeel.’

Karl Lagerfeld: ‘Hawaïhemden en teenslippers zijn toppunt van elegantie’

Wat zou u allemaal zeggen wanneer u gemarteld wordt?
© Amnesty International Belgique

De campagne, die enkel in Franstalig België gelanceerd is, toont naast Iggy Pop ook nog de Dalaï Lama en Karl Lagerfeld met bedenkelijke quotes. De toegetakelde Dalaï Lama zeg dat wie op zijn 50e geen Rolex-horloge heeft, een mislukt leven heeft. Mode-goeroe Lagerfeld vindt hawaïhemden en teenslippers plots het toppunt van elegantie.

Wat zou u allemaal zeggen wanneer u gemarteld wordt?
© Amnesty International Belgique

Amnesty International benadrukt nog dat 155 staten de Conventie van de Verenigde Naties tegen foltering ondertekenden. De organisatie tekende de afgelopen vijf jaar echter in 141 van die landen inbreuken op die afspraak op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content