Wat verandert er op 1 mei?

De Lijn © Belga

Vanaf 1 mei 2015 wijzigt De Lijn haar zondagsdienst en worden verschillende belbusgebieden geschrapt. Ontdek hier wat er nog verandert op 1 mei.

Standaard minimumtarief kinderopvang opgetrokken naar 5 euro

Wat verandert er op 1 mei?
© .

Het standaard minimumtarief in de kinderopvang zou oorspronkelijk op 1 april opgetrokken worden naar 5 euro. Tegen die verhoging was kritiek gerezen, maar op 1 mei wordt de verhoging alsnog uitgevoerd. Er blijven wel lagere tarieven mogelijk voor kwetsbare groepen. In een eerste fase gelden de aanpassingen enkel voor nieuwe attesten en herberekeningen van bestaande attesten. Vanaf 1 januari 2016 gelden de nieuwe tarieven voor iedereen.

De Lijn snijdt in belbussen en zondagsdienst

De wijzigingen die de Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn op 1 mei doorvoert hebben vooral betrekking op een aantal belbussen en de zondagsdienst. De Lijn maakt zich sterk dat er voor 98 procent van de reizigers niets verandert.

Op 1 mei worden drie belbusgebieden in de provincie Antwerpen geschrapt. Op 25 juni volgen nog eens zeven gebieden in Vlaams-Brabant. Op zondag wordt het busaanbod ingeperkt tot de periode 10-19 uur, al zijn lokaal nog uitzonderingen mogelijk.

De maatregelen kaderen in de besparingen die De Lijn moet doorvoeren.

VLM Airlines vliegt vanuit Luik naar Avignon, Bologna, Nice en Venetië

Luchtvaartmaatschappij VLM Airlines vliegt vanaf 1 mei vanuit Luik met vijf lijnvluchten per week naar Nice en Venetië, en vier per week naar Avignon en Bologna. De van oorsprong Antwerpse maatschappij zal de verbinding verzorgen met Fokker 50-propellervliegtuigen.

‘Met deze nieuwe lijnvluchten bedienen wij zowel toeristen als zakenreizigers’, zei VLM-CEO Arthur White bij de bekendmaking. ‘Alle vier bestemmingen zijn zowel grote toeristische aantrekkingspolen als belangrijke zakencentra in hun respectieve regio’s.’

FIFA verbiedt Third Party Ownerships

Wat verandert er op 1 mei?
© Reuters

Voetballers zullen vanaf 1 mei niet langer eigendom kunnen zijn van een derde investeerder, zoals managers of vennootschappen. Het Uitvoerend comité van de Wereldvoetbalbond FIFA heeft eind vorig jaar besloten paal en perk te stellen aan dit systeem, de zogenaamde Third Pary Ownerships (TPO).

Dat systeem is vooral populair in Zuid-Amerika, maar vond recent ook meer ingang in Europa. Een recent voorbeeld is Club Brugge-speler Felipe Gedoz. De club bezit 65 procent van de transferrechten van de 21-jarige Braziliaan. De rest is in handen van investeerders.

De FIFA maakte bekend dat al bestaande TPO-overeenkomsten effectief uitgedaan moeten worden. Contracten die tussen 1 januari en 30 april 2015 werden afgesloten, mogen een maximale looptijd van een jaar hebben.

Vooral Michel Platini, voorzitter van de Europese Voetbalbond UEFA, was hevig gekant tegen TPO. De Fransman klaagde de praktijk aan dat, volgens hem, ‘steeds meer spelers toebehoren aan organisaties in fiscale paradijzen die geleid worden door onbekende managers of investeringsfondsen.’ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content