Wat verandert er op 1 april?

© Fred
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De ‘spookthalys’ tussen Oostende en Parijs rijdt voortaan niet meer en na 31 jaar komt er een einde aan de Europese melkquota. Ontdek hier wat er verandert op 1 april.

‘Spookthalys’ rijdt niet meer

De verbinding van de hogesnelheidstrein Thalys naar Parijs vanuit Oostende rijdt niet meer vanaf 1 april, net zoals die vanuit Luik langs Namen, Charleroi en Bergen. De dagelijkse Thalys vanuit Oostende werd ook wel de ‘spookthalys’ genoemd, omdat erg weinig reizigers er op het traject tussen Oostende en Brussel gebruik van maakten.

De regering besliste om beide verbindingen vanaf 1 april ’te schorsen’ voor onbepaalde tijd, zegt een woordvoerder van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). ‘De schorsing is in afwachting van een moderniseringsplan voor het spoor dat de minister aan het klaarstomen is.

Europese melkquota na ruim 30 jaar definitief afgeschaft

Melk
Melk © Dons

Europese boeren kunnen vanaf vandaag opnieuw melk- en zuivelproducten aanbieden op de markt zonder enige beperking. Het Europese melkquotum dat werd ingevoerd in 1984 verstrijkt namelijk. Bevrijdingsdag voor de boeren of stevenen we hierdoor af op een melkcrisis?

Om een einde te stellen aan de melkplassen en boterbergen, besloot Europa in 1984 een melkquotum op te leggen. Om de overschotten in te dijken moesten boeren zich voortaan houden aan de vooropgestelde hoeveelheden. Maar de laatste jaren steeg de vraag naar melkproducten waardoor Europa besloot de quota af te schaffen.

Vervroeging van gelijkschakeling pensioenen zelfstandigen

Het minimale rustpensioen van zelfstandigen verhoogt vanaf 1 april met 10 euro per maand, voor het alleenstaandenpensioen, en met 7,17 euro per maand voor het overlevingspensioen. De andere maatregelen rond de volledige gelijkschakeling van de pensioenen van zelfstandigen en loontrekkenden treden in werking op 1 augustus 2016.

De minimale gezinspensioenen van zelfstandigen werden eerder al op gelijke voet gesteld met die van loontrekkenden, namelijk 1.403,72 euro. Door de aanpassingen voor het alleenstaandenpensioen en het overlevingspensioen, verkleint daar de kloof met de pensioenen van loontrekkenden tot respectievelijk 52,39 en 37,56 euro per maand.

Palestina treedt toe tot Internationaal Strafhof

Wat verandert er op 1 april?
© Fred

Met de toetreding van Palestina tot het Internationaal Stafhof (ICC), op 1 april, kan het land klacht indienen bij dat Strafhof in Den Haag. Begin maart maakte de leiding van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO al bekend dat het op die datum inderdaad klacht zal indienen tegen Israël, voor de oorlog van afgelopen zomer in de Gazastrook en tegen de Israëlische kolonisatie op de Westelijke Jordaanoever. Een woordvoerder van het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken had het over een 4speculatief en hypothetisch’ voornemen.

AG Insurance verlaagt rente op groepsverzekering

De gewaarborgde rente voor groepsverzekeringen bij AG Insurance, met een derde van de Belgische markt in handen marktleider, verlaagt op 1 april van 2,25 tot 1,50 procent. Het wettelijk verankerde rendement ligt op 3,25 procent, maar met deze beslissing gaf de verzekeraar onrechtstreeks aan dat dat verplichte rendement te hoog ligt. Die verlaging was noodzakelijk vanwege de ultralage rentes op staatsobligaties, aldus de verzekeraar.

Na meer dan 40 jaar sectoraal overleg mogelijk voor 72.000 werknemers

Wat verandert er op 1 april?
© Fred

Met het verdwijnen van paritair comité 218, op 1 april, wordt een discussie die al uit de jaren zeventig dateert alsnog afgerond. Zowat 72.000 werknemers, vooral vrouwen, hebben nu ook recht op sociaal overleg. Die wijziging is het resultaat van een staaltje sociale spitstechnologie.

Twee in de jaren 70 opgerichte paritaire comités, voor arbeiders en bedienden, moesten alle restgroepen opvangen waarin werknemers zaten die niet onder specifieke paritaire comités vielen. Het paritair comité voor bedienden (PC 200) moest het uit 1957 daterende pc 218, dat in de jaren 70 al aan vervanging toe was, overnemen. PC 218 was niet bevoegd voor enkele restgroepen, onder meer uit de vrije beroepen en de social profit. De sociale partners zijn er echter nooit in geslaagd PC 200 samen te stellen, waardoor enkele restgroepen, in totaal dus 72.000 werknemers, nooit recht hadden op sociaal overleg. Het gaat om mensen, vooral vrouwen, die werken bij mutualiteiten, sociale secretariaten, privéscholen en vzw’s allerhande. Nu PC 200 wordt opgericht, kan PC 218 verdwijnen. Die eerste neemt alle cao’s van PC 218 over. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content