Wat u zeker niet en wat u absoluut wel met uw spaargeld moet doen

Geld © BELGA

Alle Belgen samen hebben een historisch recordbedrag op spaarboekjes staan. Maar spaarboekjes brengen nauwelijks nog iets op, dus zoeken we naar alternatieven. Wat leveren die op en welke risico’s zijn eraan verbonden?

Een historisch recordbedrag van 250 miljard euro staat op dit moment geparkeerd op Belgische spaarboekjes. Maar die spaarboekjes brengen steeds minder op. Heeft het spaarboekje nog een toekomst of zijn aandelen een beter alternatief? Drie vragen aan financieel journalist en Senior writer van Knack Ewald Pironet.

Heel wat spaarders zullen het rond de jaarwisseling hebben opgemerkt: het spaarboekje brengt amper nog iets op. Welke som laten we het best nog op de spaarrekening staan?

Ewald Pironet: “Ook al brengt een klassiek spaarboekje vandaag amper iets op, toch is er niets mis mee en is het zelfs de basis voor iedereen die wat geld heeft. Soms hoor je wel eens dat het bedrag op je spaarboekje overeen moet komen met minstens drie maanden loon, maar veel hangt af van je levensstijl, of er grote feesten op komst zijn en dus hogere uitgaven, enzoverder. Sommige economen stellen dat je best 30 procent van je kapitaal op een spaarboekje aanhoudt, anderen spreken van de ronde som van 40.000 euro. Belangrijk om weten is dat een spaarrekening bij een Belgische bank door de overheid wordt gegarandeerd tot 100.000 euro, wat er ook gebeurt. Dus tot 100.000 euro ben je redelijk gerust op een spaarboekje.”

“Het ene spaarboekje is trouwens het andere niet. De meeste grootbanken geven nu voor het klassieke spaarboekje in het totaal 0,60 procent rente (0,45 rente plus 0,15 getrouwheidspremie), maar je kan ook spaarboekjes vinden met een totale rente van 1,60 procent (1,30 rente plus 0,30 getrouwheid) en meer. Als de inflatie 1,2 procent bedraagt, blijft bij die laatste spaarrekeningen je koopkracht toch bewaard, ook al is de winst minimaal. Vaak zijn dat online-spaarrekeningen bij de klassieke banken of bij internetbanken zoals NIBC Direct, Fortuneo, MoneYou of Rabobank.be.”

Voor je in aandelen belegt, investeer je best in pensioensparen, dat nog steeds fiscaal aantrekkelijk is

Ewald Pironet

Zijn aandelen en/of obligaties een alternatief voor het spaarboekje?

Pironet: “Heel wat mensen zijn nu driftig op zoek naar meer rendement op hun spaarcenten en komen dan uit bij aandelen en/of obligaties. Hier passen enkele waarschuwingen. Je moet eerst een bepaald bedrag hebben op een spaarboekje voor je aan beleggen denkt. Ook al brengt het op een spaarboekje weinig op, je kan wel onmiddellijk aan dat geld, het is tot 100.000 euro gewaarborgd door de overheid en grote verliezen ga je er niet boeken. Dat is anders met obligaties of aandelen: je kan die wel verkopen maar god weet tegen welke prijs want misschien zijn je aandelen wel in prijs gezakt. Bovendien zijn aandelen of obligaties niet gewaarborgd door de overheid en moet je rekening houden met grote verliezen. Voor je in aandelen of obligaties belegt, investeer je trouwens best bijvoorbeeld in pensioensparen, dat nog steeds fiscaal aantrekkelijk is. En misschien is een huis ook een goed idee.”

Wat is de belangrijkste gouden regel voor een spaarder?

Pironet: “Er zijn er meerdere. Bijvoorbeeld: als je meer rendement wil, moet je ook meer risico lopen. Het kan niet anders. Of: sta uiterst wantrouwig tegenover adviseurs of goeroes die je hoge opbrengsten voorspiegelen. Bedrog bestaat ook – zeker! – in de financiële wereld. En: als je dan toch beslist om aandelen en/of obligaties te kopen, moet je spreiden, spreiden, spreiden. Koop minstens 20 verschillende aandelen om het risico een beetje te beperken. En nog: investeer in niets dat je niet goed begrijpt. En ook nog: bankadviseurs zijn niet zelden verkopers. Besef dat als je naar hen luistert en wees steeds kritisch. En een allerlaatste regel: als je financieel gezond wil zijn, moet je er mee bezig zijn en je voortdurend bijscholen. Niets voor niets.”

Het volledige spaardossier vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content