Wat u elders moet lezen: Verwoestende mijnbouw in Peru, 'Fat Yoga', en waarom condooms nog altijd van rubber zijn

18/04/15 om 08:31 - Bijgewerkt om 08:35

Elk weekend presenteert de redactie van Knack.be u een selectie van sterke longreads en opvallende artikels uit de internationale media. Stukken die ons deden nadenken, ontroerden, of aan het lachen maakten. En: allemaal gratis.

Wat u elders moet lezen: Verwoestende mijnbouw in Peru, 'Fat Yoga', en waarom condooms nog altijd van rubber zijn

© .

1. Verwoestende mijnbouw in Peru

Een lang en uitgebreid stuk uit The New Yorker over de (vaak illegale) mijnbouw in de Andes. In het Zuid-Amerikaanse hooggebergte worden in een snel tempo tropische gletsjers weggeboord. De lokale bevolking is het slachtoffer van de onstilbare goudkoorts.

2. Waarom zijn condooms nog altijd gemaakt van rubber?

.

. © BELGA

Hoewel rubberen condooms heel veel mensen heel veel problemen bespaard hebben zijn er toch heel wat kanttekeningen bij te plaatsen. Voor Slate zocht L.V. Anderson uit waarom er na al die jaren nog steeds geen betere versie uitgevonden is.

3. Kunst en cultuur rond soa's

Van condooms naar soa's is een kleine stap. Dit uitgebreid overzicht van Flavorwire is zowel medisch als cultureel verantwoord, en traceert de verschillende metaforen waarin soa's een bepalende rol speelden, gaande van de toneelstukken van Ibsen tot de cinema van vandaag.

4. Yoga met wat maatjes meer

Yoga associeer je vaak met mensen die er een angstaanjagend gezonde levensstijl op nahouden en moeiteloos opgaan in een hippe Instagram-filter. Dat kan ook anders, zo blijkt uit deze reportage in The New York Times. Heel wat instructeurs zetten de deuren open voor mensen zonder ideale maten.

5. Placebo-knoppen

Wat u elders moet lezen: Verwoestende mijnbouw in Peru, 'Fat Yoga', en waarom condooms nog altijd van rubber zijn

Weer een illusie minder: de placebo-knop! Zo blijken bepaalde knoppen (aan metrodeuren, aan zebrapaden,...) eigenlijk fake te zijn. Ze geven gebruikers de illusie van controle, maar eigenlijk gebeurt er net niets als ze er op drukken. Knoppen die liegen, kortom, en waarover BBC dit stuk publiceerde. Misschien dacht de Spaanse oppositieleider die verkeerdelijk voor een strengere abortuswet stemde, dat ook van zijn stemknopje.

6. Op temperatuur voor Hillary?

Als uitsmijter deze quiz van de opiniedesk van The New York Times. Aan de hand van een aantal grappige meerkeuzevragen kan u uitmaken of u klaar bent voor de kandidatuur van Hillary Clinton voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Lees meer over:

Onze partners