“Wat stond er op A4’tje van Oosterweel, onderhandelaars?”

© Filip Naudts

Voor het eerst spreekt Vlaams parlementslid Dirk Van Mechelen zich publiek uit over het Oosterweelcompromis van de Vlaamse regering.

Dirk Van Mechelen: We hebben een groot probleem met de oplossing van de Vlaamse regering voor de Oosterweelverbinding. Niet alleen omdat we het er niet mee eens zijn dat Antwerpen de rekening gepresenteerd krijgt, maar ook door de manier waarop het ons door de strot is geramd. Onze Antwerpse coalitiepartners hebben zich wel erg oncollegiaal opgesteld, hè. Zo hadden we een kleine week voor de beslissing viel een vergadering op het Open VLD-hoofdkwartier in de Melsensstraat in aanwezigheid van Ludo Van Campenhout, onze andere Antwerpse schepen. Wat bleek? Van Campenhout had geen flauw idee in welke richting het Oosterweeldossier evolueerde. De stad werd bij de onderhandelingen nochtans vertegenwoordigd door burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en havenschepen Marc Van Peel (CD&V). Maar onze schepen, die achteraf wel meteen per sms liet weten dat hij akkoord ging met de beslissing van de Vlaamse regering, werd daarvan niet op de hoogte gehouden. Zoiets kan toch niet?

Zelf heb ik de minister-president net voor het zomerreces door de microfoon van het Vlaams Parlement laten weten dat de Open VLD vanuit de oppositie wilde meewerken aan een goede oplossing. With pleasure. Ik snap echt niet waarom hij geen open kaart heeft gespeeld. Zeker niet nu Antwerpen, waar wij mee in het bestuur zaten, ervoor moet opdraaien. Die gang van zaken kunnen we toch niet pikken? De Open VLD is geen dweil, hè.

Uw partij loopt nu wel imagoschade op in Antwerpen doordat Ludo Van Campenhout weigert de partijlijn te volgen en vasthoudt aan zijn schepenzetel.

Van Mechelen: Rampzalig is dat. Politiek is in mijn ogen een ploegsport en als iemand zich continu van het team desolidariseert, heb je een probleem. Een groot probleem. Ludo Van Campenhout is een man met veel talenten – ik heb hem zelf geholpen om te raken waar hij vandaag staat – maar de laatste jaren zorgt hij geregeld voor problemen. Natuurlijk heeft ook hij recht op zijn eigen mening. Maar hij moet zich ook kunnen neerleggen bij de visie van de partij. In dit geval is het de overtuiging van de Open VLD dat het Oosterweelproject niet mag worden betaald met een cheque van de stad Antwerpen. Dat daartoe werd beslist zonder met ons te overleggen is een manifeste breuk met het Antwerpse bestuursakkoord. Daarom dreigen wij uit de meerderheid te stappen. Dat Van Campenhout niet wil volgen, is natuurlijk bijzonder pijnlijk.

Luc Bungeneers liet afgelopen week de deur op een kier voor een eventuele terugkeer naar de Antwerpse coalitie. Ziet u dat nog gebeuren?
Van Mechelen: Alleen als de Vlaamse regering en burgemeester Patrick Janssens garanties geven dat de belastingen niet worden verhoogd.

Heeft de Vlaamse regering niet in de eerste plaats een beslissing genomen waardoor noch de N-VA noch de SP.A gezichtsverlies hoefde te leiden en de coalitie overeind kon blijven?

Van Mechelen: Het gaat duidelijk om een politiek compromis. Niets meer en niets minder. De Vlaamse regering heeft vorige week zelf gedaan wat ze de federale regering verwijt: ze heeft een politiek compromis afgekocht. Niet dat het maken van zo’n akkoord oneervol is, hoor. Tot een compromis proberen te komen is net de essentie van de politiek. Alleen zou ik zeer graag weten welke beloftes er allemaal staan op het A4’tje dat de onderhandelaars niet aan de buitenwereld laten zien. Misschien staat daar wel iets op over andere afspraken die tussen Antwerpen en de Vlaamse regering zijn gemaakt. Over de bouw van de tweede Kallosluis in de Waaslandhaven, bijvoorbeeld. Of over het nieuwe voetbalstadion en de ontsluiting met het openbaar vervoer in die omgeving. Ik kan me niet voorstellen dat Antwerpen vandaag die 352 miljoen voor de Oosterweelverbinding ophoest en morgen ook nog de factuur betaalt van die andere projecten. Neen, het zou me niet verbazen als de afspraken daarover worden aangepast.

Wat vindt u inhoudelijk van de beslissing die de Vlaamse regering afgelopen week nam in verband met de Oosterweelverbinding?

Van Mechelen: Er is nu tenminste een beslissing. Dat is al iets. Want de Antwerpse mobiliteitsproblemen zijn zo catastrofaal aan het worden dat er absoluut iets moet gebeuren. De vraag is natuurlijk of deze beslissing ook de juiste is. Volgens het dubbelbesluit van afgelopen voorjaar zou er een tunnel worden gebouwd op voorwaarde dat die technisch haalbaar was, niet duurder zou uitvallen dan een brug en ook niet meer tijd zou vergen om te bouwen. Vorige week heeft men uiteindelijk gekozen voor een cut and cover-tunnel, die eerst gegraven en dan overdekt wordt. Ingenieurs waarschuwen me nu dat het toch tricky is om zo’n tunnel aan te leggen in een oud dokkencomplex. Bovendien zal dat volgens de Vlaamse regering 352 miljoen euro meer kosten dan de aanleg van een brug, en dat bedrag zal hoogstwaarschijnlijk nog oplopen. Ook wat de timing betreft, mogen we ons geen illusies maken. Zo moet er nu een nieuw gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) en een nieuw milieueffectenrapport worden opgesteld. Daarbij komt nog dat de mensen van Straten-Generaal de Vlaamse regering al de wacht hebben aangezegd. Kortom: ik ben blij dat er eindelijk een beslissing is genomen maar tezelfdertijd maak ik me er zorgen over of ze die wel zullen kunnen uitvoeren. (APE/EPI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content