Wat nu? Di Rupo naar de koning

08/07/11 om 11:08 - Bijgewerkt om 11:08

Formateur Elio Di Rupo gaat vanmiddag om 16u naar de koning. Hij en het staatshoofd zullen bespreken hoe het verder moet, nu de N-VA de formateursnota afwees.

Wat nu? Di Rupo naar de koning

© Reuters

Elio Di Rupo zal met koning Albert I de mogelijkheden bespreken, nu hij van alle partijen het antwoord op zijn nota heeft. Over hoe het nu verder moet met de regeringsonderhandelingen heerst onduidelijkheid. Formateur Elio Di Rupo hamerde er immers steeds op dat hij niet zonder Bart De Wever en zijn N-VA zou onderhandelen.

Donderdagnamiddag circuleerden al geruchten dat
hij zijn ontslag zou aanbieden. De vorst zou dat in beraad kunnen
houden of zou hem kunnen vragen een nieuwe poging te ondernemen.

'CD&V stemt nooit in met nieuwe verkiezingen'

CD&V laat alvast weten dat het 'nooit zal instemmen met nieuwe verkiezingen'. Voor hen is de aanwezigheid van de N-VA ook een 'noodzakelijke voorwaarde'. Verder ontkennen de christendemocraten dat ze hun antwoord afstelden op dat van de N-VA.

Beke: 'Overgeleverd aan Olivier Maingain'
In Terzake haalde voorzitter Wouter Beke donderdagavond uit naar het FDF. 'Indien de N-VA niet mee aan tafel wil zitten, zijn we overgeleverd aan de partij van Olivier Maingain', luidde het.

Dat kon vrijdag op de RTBF-radio op kritiek van MR-voorzitter Charles Michel rekenen. 'Ik wil niet meedoen aan dit ellendig pingpongspel'.

Het FDF, een onderdeel van de MR, zat meermaals met de MR aan de onderhandelingstafel, en zijn partij heeft volgens Michel nooit een breuk veroorzaakt. 'De partijen hebben zonder resultaat zeven maanden zonder ons onderhandeld', aldus Michel.

Onkelinx: 'niet veel scenario's meer beschikbaar'
PS-vicepremier Laurette Onkelinx liet op de radio optekenen dat er momenteel 'niet veel scenario's beschikbaar zijn'. Charles Michel vindt evenwel dat formateur Di Rupo zijn ontslag niet mag aanbieden.

'De komende dagen moet hij verder blijven praten. Er is nervositeit bij CD&V. Niet alle christendemocraten zijn enthousiast om zich aan N-VA te blijven hechten. We zullen moeten zien of er daar geen oplossingen komen.'

Aan de RTBF-radio zei CD&V-coryfee Marc Eyskens de 'tactische positie' van zijn partij te betreuren. 'We hebben de kans om aan te tonen dat N-VA geïsoleerd is en zich bij het Vlaams Belang voegt, die ook de nota van Di Rupo verworpen heeft.'

Aan Franstalige zijde wordt nog steeds de piste geopperd om verder te werken met de regering in lopende zaken of om een tijdelijke regering het vertrouwen te laten vragen.

'Daarvoor is minstens het akkoord nodig van een Vlaamse partij, en ze hebben daar niet veel zin in', zei Onkelinx. Volgens haar levert
de regering in lopende zaken goed werk af, maar ze stelt aan Vlaamse zijde meer en meer ongenoegen vast omwille van de Vlaamse oppositie in het federale parlement.

N-VA, sp.a en Groen! zitten in de oppositie maar nemen wel deel aan de onderhandelingen, luidde het. Nieuwe verkiezingen zijn aan Franstalige zijde misschien een optie, maar zijn niet gewenst want zouden de zaak alleen maar radicaliseren. (Belga/SD)

Onze partners