Wat na een elektrische black-out in België?

12/05/12 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:02

Beheerder van het Belgische hoogspanningsnet Elia beschikt over een aantal maatregelen die een elektrische black-out kunnen vermijden.

Wat na een elektrische black-out in België?

© Thinkstock

Het seminarie dat aan de Vrije Universiteit in Brussel liep, heeft de discussie over ons elektriciteitsverbruik losgeweekt. Lise Mulpas, Nederlandstalig woordvoerder bij Elia vertelt over hoe zo'n black-out kan worden vermeden. Lukt dat niet, dan start het heropbouwplan.

Mulpas: "Er is sprake een black-out als de balans tussen de vraag en het aanbod van elektriciteit op grote schaal niet in evenwicht is. Elektriciteit kan niet opgeslagen worden, dus moet de balans tussen productie en verbruik voortdurend in de gaten worden gehouden. Anders stort het net in."

Toch zijn er verschillende stappen om een black-out te vermijden. "Als er plots meer wordt verbruikt en een Belgische centrale kampt met een stroompanne door een aanbodtekort, dan zal de elektriciteit automatisch doorstromen vanuit de omringende landen. Er zijn automatismen voorzien die zorgen dat alle centrales in Europa een klein beetje meer produceren om het verschil te compenseren. Dat zo'n centrale uitvalt, gebeurt elke dag", legt Mulpas uit.

Het is belangrijk dat centrales snel opnieuw worden opgestart. Mocht een panne op hetzelfde ogenblik ontstaan in de buurlanden, dan is zo'n compensatie niet meer mogelijk.

Een andere mogelijkheid is de brown-out: een opzettelijke gedeeltelijke duikvlucht van het elektriciteitsverbruik. Het is bedoeld om de centrales opnieuw de tijd te geven om het evenwicht te herstellen. Mulpas: "Als je de productie niet kan verhogen, verminder je de vraag om het evenwicht te herstellen. Zo worden sommige locaties in België bewust even zonder stroom gezet om een black-out te vermijden."

Is het vermijden van een black-out niet gelukt, dan gebruikt Elia de heropbouwcode onder de vorm van startcentrales. Dat zijn centrales die zonder elektriciteit opnieuw kunnen draaien. In totaal heeft België zo'n vijf stuks voorhanden. "Eens die opgestart zijn, kunnen wij via het net een aantal verbruikers aansluiten. Geleidelijk aan kunnen we ook de nodige elektriciteit geven aan de andere centrales."

Elia voert ook jaarlijks crisistests uit. Het zijn simulatieoefeningen waarbij een potentieel gevaarlijke situatie plaatsvindt. "Zo kunnen we onszelf blijven verbeteren", aldus Mulpas. (SDG)

Lees meer over:

Onze partners