Wat doet een scheiding met een kind?

Ongeveer de helft van de 12- tot 18-jarige Vlaamse jongeren vindt dat het tegenwoordig te gemakkelijk gaat om uit de echt te scheiden.

Op een studiedag aan de K.U.Leuven werd vorige week een groot onderzoek naar het leven van de Vlaamse adolescenten voorgesteld.
Anno 2011 gaan koppels vaak heel vlot uit elkaar. De helft van de Vlaamse jongeren vindt zelfs dat scheiden tegenwoordig te gemakkelijk is. Zo’n beslissing heeft natuurlijk niet alleen grote gevolgen voor het leven van twee partners maar ook voor hun kinderen. Wat zo’n scheiding met die kinderen doet, blijkt nu uit het Leuvens Adolescenten- en Gezinnenonderzoek (LAGO), een enquête bij 5778 middelbare scholieren onder leiding van socioloog Koen Matthijs (K.U.Leuven).

In vergelijking met het buitenland doen Vlaamse adolescenten het door de bank genomen niet goed. Ze zijn vaker depressief en hebben vaker last van angstgevoelens. Volgens het LAGO-onderzoek zitten jongens beter in hun vel dan meisjes, ook als hun ouders gescheiden zijn. Een derde van de jongens die in een doorsneegezin opgroeien, is heel tevreden; in gebroken gezinnen is dat een vierde.

Collateral damageKinderen van gescheiden ouders worstelen meestal niet zozeer met de echtscheiding op zich maar wel met de aanhoudende conflicten tussen hun ouders. Op school doen ze het bijvoorbeeld minder goed dan anderen, en meisjes uit gebroken gezinnen hebben ook vaker last van overgewicht.

De resultaten van het LAGO-onderzoek werden afgelopen donderdag uitgebreid besproken tijdens een studiedag aan de K.U.Leuven. Daar pleitte professor Ed Spruijt van de onderzoeksgroep Adolescentie van de Universiteit Utrecht om kinderen na een echtscheiding ook op school op te vangen en te begeleiden. Bij wijze van preventie. Maar niet iedereen maakt zich zo veel zorgen over die kinderen. Zo noemde de Gentse professor Piet Bracke de problemen die ze ondervinden collateral damage. (AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content