Wat deed Marghem met 20 miljoen van Electrabel?

Marie-Christine Marghem (MR), minister voor Energie © Belga

Electrabel betaalde dit jaar 20 miljoen euro nucleaire taks voor Doel 1 en 2. Dat geld moest dienen voor nieuwe zonnepanelen en windmolens, maar energieminister Marie Christine Marghem (MR) versluisde het volgens haar eigen coalitiepartners naar de begroting.

Dat schrijft De Morgen.

Een jaar geleden sloot Marie Christine Marghem een akkoord met Electra­bel waarin afgesproken werd dat de kerncentrales Doel 1 en 2 langer open kunnen blijven, en Electrabel in ruil jaarlijks 20 miljoen euro nucleaire taks betaalt. Electrabel heeft dit jaar zijn 20 miljoen euro volgens de afspraak gestort, maar met het geld is niets gebeurd. Marghem liet het verdampen in de begroting. Ze legde de nucleaire miljoenen niet opzij in een groen fonds, maar schreef ze in haar boekhouding in, zonder een bestemming. Daar­door verdween het geld in de algemene begrotingspot.

‘Groot probleem’, ‘jammer’

“Dit is een groot probleem”, reageert Egbert Lachaert, parlementslid voor Open VLD. “Mijn partij heeft de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 gesteund op voorwaarde dat de opbrengst ervan naar groene energie gaat. Dat blijkt niet het geval.” En ook CD&V vindt het “jammer”.

Marghem zelf benadrukt dat de nucleaire taks wel degelijk gebruikt zal worden waarvoor ze bedoeld is. Ze werkt momenteel aan de oprichting van een groen fonds. “Het benodigde Koninklijke Besluit komt eraan”, zegt haar woordvoerder Ariane van Caloen. “Eens het fonds klaar is, zullen alle belastinginkomsten van Doel 1 en 2 daarin terechtkomen. Er is geen eurocent echt verdwenen.”

“Open VLD en CD&V lijken niet gerust­gesteld”, voegt De Morgen toe.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content