Wallonië zal moskeeën beter controleren. ‘Goed, al werkt een té ingewikkelde erkenningsprocedure contraproductief’, zegt islamoloog Michael Privot.

Waarom komt Wallonië met strengere erkenningscriteria voor moskeeën? Er bestaat toch al een erkenningsprocedure?

MICHAEL PRIVOT: Door de terreurdreiging en het fenomeen van radicalisering willen politici meer greep krijgen op de moskeeën. Maar radicalisering vindt amper nog in moskeeën plaats, en al helemaal niet in de erkende. We hebben er alle belang bij dat zo veel mogelijk moskeeën worden erkend. Imams van erkende moskeeën zijn zich veel meer bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom mogen we de erkenningsprocedure ook niet té ingewikkeld maken, dat werkt contraproductief.

Wallonië werkt ook aan een opleiding voor imams?

PRIVOT: Op advies van de commissie die na de aanslagen in Parijs werd opgericht door de bevoegde minister Jean-Claude Marcourt (PS) heeft de Waalse regering beslist dat die opleiding er komt. We hebben imams nodig die België en de taal kennen en die voeling hebben met de zorgen van Belgische moslims. Jonge moslims radicaliseren weliswaar niet in de moskeeën, maar tegelijk vormen de moskeeën geen tegengif tegen radicalisering. Verder zullen de bestuursorganen van moskeeën en andere godsdiensthuizen zo veel mogelijk paritair uit mannen en vrouwen moeten bestaan. Dat is een heel goede zaak en zal bijdragen tot een grotere openheid.

Is de erkenning van moskeeën in Wallonië een even controversieel dossier als in Vlaanderen?

PRIVOT: In het algemeen niet. Erkenning wordt opgevat als een recht. Wat betreft de moskee van Beringen vind ik dat minister Liesbeth Homans (N-VA) gelijk heeft. Diyanet, het Turkse overheidsorgaan voor godsdienstzaken, heeft in het Turkse parlement een rapport ingediend met informatie uit 38 landen, waaronder België, verzameld door Turkse imams in het buitenland. België telt bijna 69 Diyanet-moskeeën. Ik weet niet of men in Beringen ook heeft gespioneerd, maar het spreekt voor zich dat sommige Turkse imams in België aan die spionage hebben meegewerkt. Turkse ambtenaren die Belgische burgers bespioneren, dat is buitengewoon ernstig.

Wat kan Homans dan doen?

PRIVOT: In plaats van de erkenning in te trekken, zou ze ervoor moeten ijveren dat die spionerende imams worden uitgewezen. De minister wil Belgische Turken beschermen tegen buitenlandse spionage. We kunnen haar daarvoor alleen maar feliciteren.

Door HAN RENARD

‘In plaats van de erkenning in te trekken, zou ze ervoor moeten ijveren dat die spionerende imams worden uitgewezen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content