Warmste nacht ooit is voorbij, maar het wordt weer drukkend warm

04/07/15 om 09:28 - Bijgewerkt om 16:08

De nacht van vrijdag op zaterdag was de warmste nacht ooit sinds het begin van de waarnemingen. Vandaag - zaterdag - wordt het opnieuw heel erg drukkend warm, met kans op onweersbuien.

Warmste nacht ooit is voorbij, maar het wordt weer drukkend warm

© belga

De nacht van vrijdag op zaterdag staat geregistreerd als de warmste nacht ooit sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel in 1833, meldt weerman Frank Deboosere op zijn website.

Vrijdag om 22 uur bedroeg de temperatuur in Ukkel 28,4° Celsius, om 3 uur 's nachts wees het kwik in Ukkel nog altijd 25,3 graden aan. Uiteindelijk bedroeg de minimumtemperatuur in Ukkel 24,5 graden: goed voor de warmste nacht ooit sinds de start van de waarnemingen in Ukkel in 1833.

Het vorige record van de warmste nacht ooit dateert van 18 juni 2002, met in Ukkel een minimumtemperatuur van 23,9 graden Celsius.

Ozon

Weerkundigen hadden aanvankelijke gedacht dat die warmste lucht zaterdag overdag zou arriveren en dan zou zorgen voor extreem hoge maxima. Een gevolg van die tropische temperaturen was het uitzonderlijk lang aanhouden van hoge ozonconcentratries in de lucht. Vrijdag om 24 uur stelde Ircel op nog vijf meetplaatsen overschrijdingen van de EU-infodrempel (180 µg/m³) vast. De laatste keer dat de ozon EU-infodrempel om 23 uur werd overschreden was in 2006. De 213 µg/m³ in Engis (provincie Luik) is de op één na hoogste concentratie ooit om 23 uur

Vandaag weer drukkend warm

Na de warmste nacht ooit blijft het zaterdagmiddag drukkend warm met zonnige perioden. Later kunnen voornamelijk in het binnenland enkele stevige onweersbuien ontstaan, mogelijk met hagel en windstoten. De maxima stomen op van 25 graden aan de kust, ongeveer 32 graden in het centrum en zo'n 35 graden in het oosten. Er waait een matige zuidenwind die draait naar zuidwest. Zaterdagavond is het wisselend bewolkt met nog kans op enkele onweersbuien. 's Nachts wordt het droog over het westen en midden van het land, bij minima van 15 tot 19 graden.

Zondag

Zondag is er geregeld zon maar vooral in de namiddag en avond ontstaan er verspreid enkele regen- of onweersbuien. De wind waait eerst zwak uit uiteenlopende richtingen, later matig uit het westen. De maxima halen 21 graden aan zee, 28 graden in het centrum en nog net 30 graden in het oosten.

Maandag

Maandag verloopt droog en overwegend zonnig bij gemiddeld 27 graden. Aan de kust is het koeler. Ongeveer dezelfde temperaturen op dinsdag maar dan neemt de kans toe op enkele regen- of onweersbuien. Woensdag en donderdag beleven we een frisser intermezzo (zowat 22 graden) maar de buienkans wordt snel kleiner. Aan het eind van de week wordt het waarschijnlijk weer warmer. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners