Warmste dag van het jaar

09/07/10 om 18:00 - Bijgewerkt om 18:00

In Kleine-Brogel werd vrijdagnamiddag volgens het KMI 36,5 graden gemeten.

De hoge temperaturen van vrijdag hebben dit jaar voorlopig voor een hitterecord gezorgd. In Kleine-Brogel was het volgens het KMI omstreeks 17 uur 36,5 graden.

Vorige week werd het in Kleine-Brogel 35,8 graden, maar dat record is dus geneuveld.

Door de hitte hebben drie Waalse gemeenten vrijdag een beroep gedaan op de civiele bescherming van Libramont voor
waterbevoorrading. Het gaat om Chiny, Bellevaux en Hastière.

Te veel ozon

De informatiedrempel van 180 microgram/m3 voor ozon werd vrijdag omstreeks 18 uur op negen plaatsen in Vlaanderen overschreden. In Destelbergen werd de alarmdrempel van 240 microgram/m3 ozon nipt overschreden.

Als er veel ozon in de lucht is, doen mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (zoals kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsproblemen) best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur.

Brandgevaar

Door de aanhoudende hitte is in de provincie Antwerpen sinds donderdag alarmfase oranje van kracht. De brandtorens op de heide zijn permanent bemand en de brandweer houdt zich paraat.

In Limburg, ook een risicoprovincie, werd alarmfase rood ingesteld. Die fase is al een tweetal weken van kracht, maar door de aanhoudende droogte en de tropische hitte werd beslist om alle open vuren in de Limburgse natuurgebieden te verbieden.

Als gevolg van alarmfase rood moeten alle brandtorens in de natuurgebieden en op de heide permanent bemand zijn. De boswachters doen extra rondes en een helikopter is standby.

Lees meer over:

Onze partners