Wapens gevonden bij antiterreuroperatie in Anderlecht

© Belga

Bij huiszoekingen in Anderlecht in het kader van een terreuronderzoek zijn wapens gevonden, zegt het parket. Ook in Frankrijk loopt een onderzoek.

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft afgelopen nacht zes huiszoekingen uitgevoerd in de Brusselse gemeente Anderlecht in een terrorisme-onderzoek. Daarbij zijn vier personen opgepakt. Bij een van de huiszoekingen hebben de speurders ook verschillende wapens aangetroffen. Dat meldt het federaal parket.

Volgens gerechtelijke bronnen hadden de vier verdachten plannen om een terreuraanslag te plegen, al was er nog geen duidelijk doelwit vastgelegd.

Volgens gerechtelijke bronnen hadden de vier verdachten plannen om een terreuraanslag te plegen, al was er nog geen duidelijk doelwit vastgelegd. Ook in Frankrijk werd een verdachte opgepakt. Twee Belgische verdachten zijn broers van Saïd Saouti, de Kamikaze Rider die in oktoker 2016 veroordeeld werd voor terrorisme.

Saïd Saouti werd in oktober 2016 veroordeeld tot zes jaar cel voor de deelname aan de activiteiten van een terreurgroep en het ronselen van mensen voor een terreurgroep. Volgens de Brusselse correctionele rechtbank had de man blijk gegeven van een radicaal-salafistische overtuiging en duidelijk gemaakt dat hij een aanhanger was van IS.

Naast Saouti werd toen ook een tweede verdachte veroordeeld, Mohamed Kerai. Die kreeg drie jaar cel, waarvan één jaar met uitstel voor poging tot deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

Beide mannen maakten deel uit van de Brusselse motorclub Kamikaze Riders, waarvan minstens een aantal leden, zoals de broers Elouassaki, rechtstreekse linken hadden met het opgedoekte Sharia4Belgium. Saouti en Kerai werden op 27 december 2015 opgepakt en het federaal parket meldde toen dat er ernstige aanwijzingen waren dat ze een aanslag planden, ‘in de stijl van de aanslagen in Parijs’. Doelwitten zouden daarbij onder meer de Grote Markt van Brussel, het hoofdcommissariaat van de politie van Brussel op de Kolenmarkt, en de militairen en politiemannen in uniform in de Brusselse agglomeratie geweest zijn. De twee werden daar uiteindelijk niet meer voor vervolgd, omdat er onvoldoende aanwijzingen waren dat ze inderdaad een dergelijke aanslag planden.

Recent kwamen dus twee broers van Saïd Saouti ook in het vizier van de terrorismespeurders van de Brusselse FGP. De twee bleken geradicaliseerd en verder onderzoek zou aan het licht gebracht hebben dat ze samen met enkele andere verdachten plannen maakten om een aanslag te plegen. Waar en waneer die aanslag moest plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Ook in Frankrijk

Mogelijk was er nog geen concreet doelwit vastgelegd. In ieder geval was de informatie voldoende voor de speurders om tot actie over te gaan. Afgelopen nacht vielen de FGP en de speciale eenheden van de federale politie binnen in vier woningen en twee garageboxen in Anderlecht. Daarbij werden naast de broers Saouti nog twee andere verdachten opgepakt. De politie trof in een van de garageboxen verschillende wapens, waarbij kalasjnikovs, en munitie. Enkele media opperden dat het mogelijk om de wapens ging die de terreurcel die verantwoordelijk was voor de aanslagen in Parijs en Brussel verstopt had, maar bronnen dichtbij het onderzoek spreken dat tegen. ‘We kunnen het niet volledig uitsluiten, maar de kans is zeer klein dat het om dezelfde wapens gaat’, klinkt het. Volgens het federaal parket is er, minstens voorlopig, ook geen link met andere onderzoeken: ‘Dit dossier staat volledig los van de dossiers betreffende de aanslagen te Parijs van 13 november 2015, Brussel en Zaventem van 22 maart 2016 en in het Centraal Station van Brussel van 21 juni 2017.’

In het huidige onderzoek hebben de Franse politiediensten woensdagochtend vroeg in Faches-Tumesnil, ten zuiden van Rijsel, ook een 42-jarige man opgepakt die verdacht wordt van ‘het plannen van een gewelddadige actie’ in Frankrijk of België. Het Belgisch federaal parket bevestigt dat die arrestatie plaatsvond in hetzelfde onderzoek, maar het is nog niet duidelijk of de Franse verdachte aan België zal worden overgeleverd.

De vier personen die afgelopen nacht in Anderlecht werden opgepakt, worden in de loop van de dag voor de onderzoeksrechter geleid. Die zal beslissen of ze worden aangehouden.

Partner Content