Wallonië start met zorgverzekering

25/07/16 om 10:06 - Bijgewerkt om 10:05

De Waalse regering start met een eigen zorgverzekering. Dat gebeurt vijftien jaar na de oprichting van de Vlaamse variant, waar veel Waals protest tegen was. De uitkeringen van de Franstalige ziekteverzekering zullen meer dan dubbel zo hoog liggen dan die van de Vlaams.

Wallonië start met zorgverzekering

© iStock

Toen de Vlaamse regering in 2001 de zorgverzekering invoerde, trokken het Waals Gewest en de Franse gemeenschapsregering naar het Grondwettelijk Hof en de Raad van State om het initiatief tegen te houden. Het verzet liep uiteindelijk op niets uit. Hooguit moest de Vlaamse regering de zorgverzekering op enkele punten aanpassen, onder meer aan de Europese regelgeving. Tegelijk probeerden de Franstaligen een zorgverzekering op federaal niveau uit te bouwen. Nu komt de Waalse regering dus met een eigen regionale ziekteverzekering. Ook de Brusselse regering heeft daar plannen voor. Dat meldt De Standaard.

Vergrijzing

De Waalse zorgverzekering zal zelfs een stuk genereuzer zijn dan de Vlaamse. De begunstigden zullen een maandelijkse uitkering van 300 euro, vergeleken met 130 euro in Vlaanderen. Logisch, volgens Waals minister van Volksgezondheid Maxime Prévot (CDH). Hij geeft aan dat Wallonië zich een hoger bedrag kan veroorloven omdat het zuiden van het land minder uitgesproken vergrijst dan het noorden.

De Walen zullen jaarlijks hetzelfde bedrag voor hun zorgverzekering moeten betalen als in Vlaanderen, namelijk 50 euro. Wie in aanmerking komt voor een verhoogde tussenkomst van de ziekteverzekering betaalt 25 euro. Net zoals in Vlaanderen ligt het te betalen gedrag dus vast en wordt er niet gewerkt met bedragen die afhangen van het inkomen.

Niet vrij besteden

Voor bejaarden in een rusthuis komt de zorgverzekering mogelijk wel in de plaats van de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden. Die tegemoetkoming bedroeg ook al ongeveer 300 euro per maand, zodat voor die rusthuisbewoners niet zo heel veel verandert. Bejaarden thuis kunnen de zorgverzekering inzetten voor zowat 15 uur aan verschillende vormen van huishoudhulp. Anders dan in Vlaanderen kan de begunstigde de vergoeding niet vrij besteden. De Waalse regering hoopt daarmee een economische sector uit de grond te stampen.

Het project heeft enige vertraging opgelopen. Aanvankelijk moest het al op 1 januari volgend jaar in werking treden. Nu wordt het waarschijnlijk in de zomer van volgend jaar. (JVL)

Onze partners