Wallonië: speelt krappe meerderheid MR en CDH nu al parten?

Voorzitter Olivier Chastel (MR) en Benoit Lutgen (CDH) © Belga Image

De zwangerschap van twee parlementsleden zet de nieuwe meerderheid in de Waalse regering onder druk.

MR en CDH hebben dinsdag een akkoord bereikt over een nieuwe Waalse regering, meer dan een maand nadat CDH-voorzitter Benoît Lutgen de samenwerking met PS bruusk stopzette.

Afgelopen weekend was al te horen dat de gesprekken tussen CDH en MR ‘ver gevorderd’ waren. Maar de twee partijen namen maandag en dinsdag verder de tijd het akkoord af te werken. Er is ook nog wat tijd nodig om het akkoord voor te leggen aan de partijbureaus, de ministerposten te verdelen en de parlementsleden op te trommelen.

Krapste meerderheid

Dat laatste zal ook nodig zijn want de tandem MR-CDH beschikt maar over een krappe meerderheid van 38 zetels, de kleinst mogelijke marge op een totaal van 75 zetels.

Die beperkte marge kan misschien nog uitgebreid worden met de onafhankelijke André-Pierre Puget (JEXISTE). PS, Ecolo en de PTB hebben samen 36 zetels.

Spannend

De situatie wordt extra spannend omdat twee volksvertegenwoordigers uit de nieuwe meerderheid, Mathilde Van Dorpe van CDH en Jacqueline Galant van MR, op het punt staan om te bevallen. Dat heeft implicaties voor de nodige constructieve motie van wantrouwen tegen de huidige regering-Magnette.

Voor Van Dorpe zou er zich volgens CDH geen probleem stellen, omdat zij als opvolgster zetelt en indien nodig zelf vervangen zou kunnen worden door een andere opvolger, maar dat wordt door analisten tegengesproken.

Parlementsleden kunnen zich niet laten vervangen, kunnen geen volmacht geven en kunnen niet vanop afstand stemmen, ze moeten aanwezig zijn om te kunnen stemmen. Zo werd enkele weken geleden nog het hoogzwangere PS-Kamerlid Nawal Ben Hamou naar de Kamer gesommeerd om tegen herziening van artikel 12 van de grondwet te stemmen, de dag nádat ze eigenlijk had moeten bevallen. ‘Eender welke werkgever die dat zou durven te doen, riskeert een correctionele veroordeling, en terecht,’ zei Kamerlid Hendrik Vuye daarover in Knack.

Pairage

Het enige mogelijke alternatief is het principe van pairage, waarbij iemand van meerderheid afspreekt met iemand van de oppositie – of omgekeerd – om zich te onthouden, maar dat houdt geen verplichting in en geldt slechts als een gentlemen’s agreement. In de huidige sfeer lijkt het alvast amper denkbaar dat iemand van de PS daarmee zou instemmen en ook Ecolo lijkt daar niet toe geneigd.

‘We hebben een eventuele afwezigheid van Galant in rekening gebracht’, zegt men bij de MR. De partij wil zich echter niet wagen aan voorspellingen.

Tussen de indiening van een motie van wantrouwen en de stemming erover moet minimum 48 uur liggen. Een of twee baby’s kunnen de situatie dus danig compliceren.

De verwachting is dus dat MR en CDH zullen wachten om de motie in te dienen tot ze zeker zijn dat ze voldoende troepen kunnen mobiliseren. Wellicht moeten er ook mensen teruggeroepen worden vanop hun (verre) reisbestemming.

Een ander risico van zo’n krappe meerderheid is dat balorige volksvertegenwoordigers een groot probleem kunnen worden: stapt een van de parlementsleden uit de partij en gaat hij of zij als onafhankelijke zetelen, dan is de regering meteen de meerderheid kwijt. Hetzelfde geldt als er iemand om medische redenen langdurig zou uitvallen.

Samenstelling

Intussen wordt druk gespeculeerd over de samenstelling van de nieuwe Waalse regering. MR mag als grootste partij de minister-president leveren. Onder de namen die circuleren, zijn die van voorzitter Olivier Chastel of federaal minister Willy Borsus. Anderen die genoemd worden voor een ministerpost, zijn MR-fractieleider Pierre-Yves Jeholet, MR-parlementslid Jean-Luc Crucke, en huidig CDH-minister in de Franse Gemeenschapsregering Alda Greoli.

Partner Content