Wallonië helpt bedrijven elektriciteitsfactuur te verkleinen

23/11/11 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

Wallonië helpt bedrijven hun stroomfactuur te verkleinen, door het gebruik van slimme meters.

Met slimme meters wil Wallonië bedrijven helpen hun stroomfactuur te verkleinen. Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) heeft plannen daarvoor aan een honderdtal bedrijfsleiders voorgesteld.

Het project 'Smart Park' moet bedrijven die veel elektriciteit verbruiken (meer dan 40.000 kWh per jaar) helpen om de factuur kleiner te maken. Hiertoe worden gratis slimme meters ter beschikking gesteld. Die meten elk kwartier het verbruik. De gegevens worden geanalyseerd, en op basis daarvan krijgen de bedrijven praktische voorstellen om hun factuur te beperken.

Stroomfactuur naar verwachting tot 60 procent duurder tegen 2030

In een proefproject worden 110 bedrijven uit Luikse industriezones en 30 bedrijven uit een industriezone in Farciennes-Fleurus betrokken.

Minister Marcourt wijst erop dat een kleinere stroomfactuur belangrijk is voor de competitiviteit van de bedrijven. Verwacht wordt immers dat die kost tegen 2030 30 à 60 procent gaat stijgen.

De eerste tellers worden in het voorjaar geplaatst. Het project gebeurt in samenwerking met de intercommunales voor economische ontwikkeling en de netbeheerders. (Belga/SD)

Onze partners