'Waarop wacht het Westen om Liberia, Guinee en Sierra Leone te helpen tegen ebola?'

09/09/14 om 06:35 - Bijgewerkt om 06:35

Meer dan twintig artsen, waaronder viroloog Marc Van Ranst, roepen het Westen op om mee te helpen bij de bestrijding van ebola in West-Afrika. 'B-fast wil gaan, maar er moet een politiek mandaat zijn.'

'Waarop wacht het Westen om Liberia, Guinee en Sierra Leone te helpen tegen ebola?'

Dokter Marc Van Ranst. © Belga

Meer dan twintig artsen roepen de westerse landen, België inbegrepen, op om mensen naar West-Afrika te sturen om te helpen bij de bestrijding van ebola. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Als er een natuurramp is, dan zijn westerse landen meteen bereid een B-fast team te sturen. 'Waarop wacht het Westen om nu Liberia, Guinee en Sierra Leone te helpen? ' vragen de artsen zich af in een opiniestuk.

USAID en de Europese Commissie hebben aangekondigd dat ze 200 miljoen euro vrijmaken, maar volgens viroloog Marc Van Ranst is dat niet voldoende. 'Je hebt mensen nodig', zegt hij. 'Bij het B-fast team wil men gaan, ons laboratorium is er klaar voor, maar je kunt geen vliegticket kopen en eraan beginnen', voegt hij eraan toe. 'Dit moet georganiseerd zijn, er moet genoeg omkadering en geld zijn en er moet een politiek mandaat zijn.'

Bij Buitenlandse Zaken doet men het idee af als onhaalbaar: 'B-fast heeft niet de capaciteit en competentie om zo'n epidemie tegen te gaan', reageert Hendrik Van de Velde, woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Lees meer over:

Onze partners