Waarom u geen opslag krijgt

De lonen zijn vorig jaar gestegen noch gedaald, zo blijkt uit de jaarlijkse loonstudie van adviesbureau Berenschot. Wie zijn werk niet verloor, heeft de crisis in zijn loonzakje niet gevoeld.

Niet alleen oogt het globale plaatje bijna identiek, er zijn ook geen beroepsgroepen die hun loon noemenswaardig zagen stijgen of dalen.

“Je had kunnen verwachten dat dit het moment zou zijn waarop bedrijven in hun hele loonstructuur ingrijpen. Maar dat is totaal uitgebleven”, zegt Luc Vanophalvens van Berenschot.

Anders gezegd: de werkgevers hebben in volle crisis gesnoeid in de werkgelegenheid, maar wie aan het werk bleef, voelt de economische malaise niet.

Volgens Vanophalvens komt dat doordat bedrijven deze crisis hebben geïnterpreteerd als een korte fase, een accident de parcours. “Bovendien stel ik vast dat er een stilzwijgende overeenkomst is ontstaan: de werkgevers houden zich in, in ruil daarvoor zijn de vakbonden heel terughoudend qua looneisen.”

Nog een verklaring voor de opmerkelijke status-quo: door de crisis veranderden ook weinig mensen van baan. “De klassieke stroom van jobhoppers, mensen met een vaste baan die desondanks de markt afspeuren naar een opportuniteit, droogde op. Net dat overstappen doet in de regel het loon stijgen.”

De uitdaging ligt er nu volgens Vanophalvens in om het juiste moment te kiezen om de salarissen weer te ontdooien, opdat je je beste krachten niet aan de concurrentie verliest.

“Die oefening is echter hoe dan ook nog niets voor 2010.” Berenschot stelt vast dat bij veel directies op dit moment vooral een dilemma speelt: zweten we de crisis nog even uit of grijpen we alsnog structureel in de lonen in om de concurrentiepositie te verbeteren?

Specifieke gegevens over het loonzakje voor meer dan 100 functies in de privésector, in de politiek en bij de overheid vindt u deze week in Knack.

(Jef Van Baelen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content