Waarom Luc Van den Bossche (nog) geen bankier wordt

27/09/11 om 16:44 - Bijgewerkt om 16:44

Na zes maanden zit de verkoop van Ethias Bank aan Optima Financial Planners nog altijd muurvast.

Waarom Luc Van den Bossche (nog) geen bankier wordt

© Reporters

Vorige week viel het halve land over het feit dat voormalig socialistisch minister Luc Van den Bossche onderhandelde over een afscheidsvergoeding, ook al vertrok hij vrijwillig bij de uitbater van de luchthaven (BIAC), en of dat wel socialistisch was.

Door op dat persoonlijke verhaal de focus te zetten, bleef de bredere achtergrond in het duister. Namelijk: de nieuwe constructie van Van den Bossche is nog niet rond. En belangrijk: raakt misschien helemaal niet rond.

Hij wordt voorzitter van een nieuw op te richten directiecomité bij Optima Financial Planners, en die structuur komt er omdat de Gentse vermogensbeheerder Ethias Bank wil kopen, maar dat voorlopig nog niet mag. En er zijn steeds sterkere signalen dat die verkoop mogelijk helemaal niet meer doorgaat.

Waarover niet openlijk gepraat wordt, wordt namelijk wel al hardop nagedacht: dat Ethias stilaan naar een andere kandidaat-koper mag uitkijken voor zijn bank. Bij de zogeheten 'toezichthoudende overheid' (de Nationale Bank en de FSMA, als opvolger van de CBFA) zit het dossier-Optima vandaag nog net zo geblokkeerd als een half jaar geleden. Toen Optima ter sprake kwam op de raad van bestuur van de Nationale Bank ging het er cassant aan toe, en zelfs harde woorden werden niet geschuwd.

Officieel is de zaak niet eens geagendeerd, wat wil zeggen dat er nog geen vooruitgang zit in het dossier. Zes maanden na de eerste weigering, zit de verkoop van Ethias Bank aan Optima Financial Planners nog altijd vast. En dat zou volgens eensluidende getuigenissen wel eens zo kunnen blijven. (WP)

Lees meer over:

Onze partners