‘Waarom kan niet gezegd worden hoe gevaarlijk N-VA is voor het land?’

© Belga

CdH-voorzitter Benoît Lutgen heeft genoeg van het “intellectueel terrorisme” rond N-VA.

Er moet komaf gemaakt worden met de “pensée unique” en het “intellectueel terrorisme” die de N-VA omgeven, zei Lutgen tijdens de voorstelling van de nieuwjaarswensen van zijn partij. De N-VA zelf verwijt hij “zwemen van populisme en extremisme”.

Vooral de boodschap dat meer autonomie voor economische en sociale mirakels zou zorgen, gaat er bij Lutgen niet in. Het confederalisme dat Bart De Wever voorstelt, “zal zonder de cdH zijn en, hoop ik, zonder elke andere Franstalige partij”.

Vlaanderen zonder Brussel
Nu het Vlaams-nationalisme hoge toppen scheert, wil Lutgen erop wijzen dat de banden tussen Brussel en Wallonië “eeuwigdurend” zijn. En tegen wie in Vlaanderen geneigd zou zijn op de kar van de N-VA te springen, zegt hij: een onafhankelijk Vlaanderen, na een confederalistische tussenstap, zal een Vlaanderen zonder Brussel zijn.

Behalve de N-VA, zette Lutgen ook enkele sociaal-economische prioriteiten van zijn partij in de kijker. Hij pleit onder meer voor een “fiscale revolutie”, waarbij een nieuw evenwicht gezocht zou worden tussen de heffingen op arbeid en de andere fiscale inkomsten. Een lagere belasting, maar progressiever van aard en met een grotere basis heeft vaak een beter rendement, meent het cdH. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content