Waarom het afschakelplan Wallonië meer in het donker hult dan Vlaanderen

© Belga

Het afschakelplan is opgemaakt vanuit een “technische en geen communautaire visie”: het is gebaseerd op vijf elektrische zones, en niet op de gewesten. Dat heeft Axelle Pollet, woordvoerster van Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, laten weten.

In een interview met Le Soir kaartte Damien Ernst, professor elektromechanica (ULg), aan dat Wallonië zwaarder getroffen zou worden door het afschakelplan.

De vijf elektrische zones zijn historisch en komen overeen met de controlecentra die begin jaren 2000 al bestonden, in de regio’s centrum, noordwesten, noordoosten, zuidwesten en zuidoosten.

Het plan werd in 2002 goedgekeurd door de minister en de CREG, de federale regulator. In 2005 werd het bevestigd in een ministerieel besluit. Eerste doel van het onlangs door minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet (CDH) bekendgemaakte afschakelplan is “een goede geografische verdeling. Het is een erfenis van vroeger, die een evenwicht garandeert tussen het verbruik en de productie, en die ook een evenwicht mogelijk maakt op het hele netwerk”, zegt Pollet.

Geen communautair probleem van maken

Volgens Ernst loopt 72 procent van de Waalse stroomcabines risico afgeschakeld te worden, tegenover slechts 38 procent van de Vlaamse cabines. Eerder op de dag had staatssecretaris voor Energie Catherine Fonck Elia om verduidelijking gevraagd.

Ook op het kabinet van Wathelet wordt de historische erfenis beklemtoond, en wordt gevraagd van dit dossier geen communautair probleem te maken. Een plan opstellen met een ander evenwicht tussen de regio’s zou een dure operatie kunnen worden, aldus nog het kabinet.(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content