'Waarom geen Vlaamse tax shift?' (Gwendolyn Rutten)

22/04/15 om 17:27 - Bijgewerkt om 17:49

'Waarom breien we geen Vlaamse tax shift aan de federale tax shift', vraagt Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zich af.

'Waarom geen Vlaamse tax shift?' (Gwendolyn Rutten)

Gwendolyn Rutten © Belga Image

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten roept Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op zich 'minder defensief' op te stellen in het debat over de tax shift. 'Waarom breien we geen Vlaamse tax shift aan de federale tax shift?', zei ze in het Vlaams Parlement.

Minister-president Bourgeois herhaalde dat hij betrokken wil worden bij het debat over de mogelijke impact van de federale tax shift op Vlaanderen, maar dat het niet zijn ambitie is mee aan de federale onderhandelingstafel te zitten.

PS

Dat de federale regering werk wil maken van lagere lasten op arbeid door een verschuiving van de lasten is volgens minister-president Geert Bourgeois een goede en noodzakelijke zaak. Maar omdat de maatregelen die de federale regering bij die tax shift plant een impact kunnen hebben op de deelstaten, moet Vlaanderen betrokken worden. 'Stel dat federaal beslist de personenbelasting met 5 miljard euro te verminderen, dan heeft dat een effect van 700 miljoen euro per jaar op onze opcentiemen', aldus Bourgeois.

Coalitiepartner Open VLD reageerde dinsdag al geprikkeld op de oproep van Bourgeois. 'We kunnen de fiscaliteit nu verlagen en vereenvoudigen zonder de PS. En u wil ze mee uitnodigen aan tafel?', liet partijvoorzitster Gwendolyn Rutten verstaan. Die boodschap herhaalde ze woensdag in het Vlaams halfrond. 'Het is in het belang van de Belgische belastingbetaler dat de PS niet mee aan tafel zit.'

Aanvullende Vlaamse tax shift

Rutten ging nog een stap verder. Zij pleit voor een aanvullende Vlaamse tax shift. 'Waarom zo defensief? In de begrotingscontrole hebben we de belastingen verlaagd op een slimme manier. Waarom breien we er geen Vlaamse tax shift aan met RSZ-kortingen?', klonk het. Ook CD&V wil volgens fractieleider Koen Van den Heuvel het debat op Vlaams niveau aangaan.

Maar volgens minister-president Bourgeois heeft Rutten hem niet goed begrepen. 'Het is niet mijn bedoeling mee te onderhandelen over de federale tax shift. Elk moet zijn eigen boontjes doppen. Wij willen vooral zicht krijgen op de mogelijke impact van de federale tax shift op Vlaanderen', aldus Bourgeois

Voor de camera's van Villa Politica herhaalde Bourgeois dat standpunt. Hij trad er ook partijgenoot en parlementsvoorzitter Jan Peumans bij dat de politieke partijen het met minder dotaties kunnen doen.

. (Belga/AVE/JH)

Onze partners