'Waar is die taxshift?'

23/07/15 om 17:41 - Bijgewerkt om 17:41

Meerderheid en oppositie hebben tijdens de plenaire vergadering in de Kamer de degens gekruist over het akkoord rond de begroting en de taxshift. 'Waar is die taxshift, collega's van CD&V?', vroeg SP.A-politica Karin Temmerman zich af.

'Waar is die taxshift?'

Karin Temmerman (SP.A) © BELGA

Meerderheid en oppositie hebben in de plenaire Kamer meteen de degens gekruist over het akkoord rond de begroting en de taxshift. De factuur komt opnieuw bij de gezinnen terecht, hekelde de oppositie, die vooral CD&V onder vuur nam. De christendemocraten lieten zich echter niet vermurwen.

'Hard voor gezinnen'

"We kunnen niet anders dan vaststellen dat de beloofde vereenvoudiging, de beloofde vergroening en de beloofde rechtvaardigheidsoefening uitblijft. Wat u met de ene hand geeft, neemt u aan de andere kant weer terug", betreurde Groen-Kamerlid Kristof Calvo.

SP.A-collega Karin Temmerman noemde de regering "hard voor de gezinnen en zeer zacht voor de vermogenden". Die laatsten dragen volgens haar helemaal niets bij, van een eerlijkere verdeling van de lasten is in haar ogen geen sprake. Dat regeringspartij CD&V net daar de voorbije maanden hoog op had ingezet, duwde de oppositie haar meermaals onder de neus.

"Waar is die taxshift, collega's van CD&V? Waar is de btw op huurinkomsten, de verhoging van de vermogenwinstbelastingen? Die is er niet", sneerde Temmerman. "Ik heb gezocht naar een eerlijke bijdrage van de grote vermogens, maar heb ze niet gevonden", zo richtte Calvo zich tot CD&V-voorzitter Wouter Beke. Diens vicepremier Kris Peeters spoorde hij dan weer aan om niet op te geven. "Als u een ruggengraat hebt, meneer Peeters, dan komt die vermogensbijdrage er nog."

'Wat is daar asociaal aan?'

CD&V liet zich echter niet doen. "Voor sommigen zal het nooit genoeg zijn. Maar als we de optelsom maken, dan zeg ik u: nog nooit heeft een meerderheid als deze zo veel taksen gelegd op vermogenden en vermogenswinsten", schoot fractieleider Servais Verherstraeten terug, onder meer verwijzend naar de kaaimantaks, de speculatietaks en de verhoging van de roerende voorheffing. En de btw-verhoging op elektriciteit "compenseren we voor zij die het lastig hebben en voor zij die werken, voor de laagste en middeninkomens", besloot de CD&V'er. "Wat is daar asociaal aan?" (Belga/WB)

Onze partners