Karin Temmerman (SP.A)

‘Waar is dat geld van de gezinnen naartoe, mijnheer Van Overtveldt?’

Karin Temmerman (SP.A) Kamerlid SP.A

‘De indexsprong, langer werken en de resem verhoogde facturen, dat moet toch wat opbrengen, niet?’, vraagt Karin Temmerman (SP.A) zich af. ‘Zelfs dan lukt het niet om de cijfers te doen kloppen.’

De boekhouding en de NV België eindelijk eens op orde zetten en ons land weer gezond maken. Het zijn maar enkele riedels waarmee de grootste partij van dit land twee jaar geleden de kiezer een rad voor ogen draaide. “Ja, het zou pijn doen, maar het is voor de toekomst van onze kinderen”, was zo’n andere kanjer van formaat. Voor de tweede keer op rij slaagt deze zelfverklaarde sociaaleconomische herstelregering erin de begroting helemaal te doen ontsporen. Twee miljard euro in het rood dit keer.

Sta mij toe, mijnheer Van Overtveldt, u een eenvoudige vraag te stellen: wat hebt u met al dat geld van de gezinnen gedaan? De indexsprong, langer werken en de resem verhoogde facturen die u hen- samen met het beleid van uw Vlaamse collega’s – toestuurde, dat moet toch wat opbrengen, niet? Zelfs dan lukt het niet om de cijfers te doen kloppen. Dan moet er toch iets fundamenteels verkeerd aan uw beleid zitten, niet? En alsjeblief, u bent minister: meteen de zwarte piet doorschuiven naar uw ambtenaren, zoals u vrijdagochtend deed op de radio, getuigt van weinig respect, laat staan grandeur die bij de functie van minister toch wel enigszins past. Meer zelfs, het is gewoon kleintjes. De lage rente dan maar als excuus klinkt nog flauwer.

Mooipraterij

Neen, u doet er goed aan om uw beleid en dat van de regering waar u deel van uitmaakt, eens grondig onder de loep te nemen. Om onze economie weer competitiever te maken, maakte u dit land en haar burgers wijs dat vooruitgang zonder pijn te lijden niet meer mogelijk is. Dat we jarenlang boven onze stand hebben geleefd. En kijk nu waar we staan. De Nationale Bank wijst er zelfs op dat de sanering die is ingezet in 2012 en 2013 – onder de regering Di Rupo – vrijwel helemaal tot stilstand is gekomen. In die jaren verbeterde het structureel saldo nog met 1,3 procent. Sinds 2014 is er nauwelijks of geen verbetering merkbaar. En nu zitten we met dat enorme gat dat u dient op te vullen tegen het einde van de maand. Het mag duidelijk zijn: de gigantische besparingen op kap van de werknemers en gezinnen (de indexsprong om er maar eentje te noemen) in combinatie met de resem verhoogde facturen (uit het rijke aanbod neem ik de elektriciteitsfactuur als voorbeeld) heeft geen zoden aan de dijk gebracht. Integendeel, uw beleid heeft voor verarming gezorgd en niet voor een begrotingsevenwicht. De realiteit heeft uw mooipraterij ingehaald, vrees ik.

‘Doe wat gewoon rechtvaardig is’

Vindt u de tijd niet rijp voor eerlijke keuzes, die gezinnen écht vooruithelpent? Ik zal u alvast enkele tips geven, als u mij toestaat. Als u de grote fiscale fraude écht wil aanpakken, dan zit daar nog voor 500 miljoen euro rek op. Als u ophoudt met multinationals cadeaus te geven, brengt dat algauw 700 miljoen euro op. En als u ook de belastingkorting voor Electrabel weer intrekt, verzamelt u in één handomdraai nog eens 700 miljoen extra. Op die manier kunt u bijna in één ruk de begrotingsput die u en uw collega-ministers hebben gegraven, opvullen. Wat denkt u? Ik bezorg u er graag een rekenmachientje bij, zo sluiten we nieuwe rekenfouten meteen uit. Op 21 maart vertrekt de premier, uw baas, naar China, en moet de begroting rond zijn. Bevrijd uzelf van alle kopzorgen, een nieuw potje bikkelen met uw coalitiepartners en doe wat gewoon rechtvaardig is. Het zou u sieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content