Waar heeft een asielzoeker echt recht op?

Asielzoeker in het opvangcentrum in Bierset, nabij Luik. © Belga
Simon Demeulemeester

Er circuleren heel wat onwaarheden over wat asielzoekers krijgen bij aankomst in ons land. Fedasil zet de puntjes op de i.

Over asielzoekers en waar ze recht op hebben bij aankomst in ons land, gaat veel foute informatie rond.

Zo circuleerde op Facebook dat een gezin met twee kinderen 4.140 euro zou vangen. Dat werd rechtgezet door onder meer staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, legt op zijn website uit op welke materiële hulp een asielzoeker recht heeft van zodra hij of zij de asielaanvraag heeft ingediend.

Basisbehoeften:

In de eerste plaats krijgen asielzoekers basisbehoeften zoals slaapplaats, maaltijden, sanitaire voorzieningen en kledij.

Die hulp wordt georganiseerd in collectieve centra van Fedasil zelf of het Rode Kruis (of Croix-Rouge), maar ook in individuele woningen van OCMW’s of een ngo.

Financiële steun:

‘De asielzoekers zelf krijgen geen financiële steun, enkel een beperkt bedrag voor dagelijkse behoeften,’ stipt Fedasil aan. Hoeveel dit bedrag is, hangt af van waar de asielzoekers verblijven:

In een opvangcentrum

Dat opvangcentrum dekt alle basisbehoeften. Daarenboven krijgen volwassen asielzoekers 7,4 euro zakgeld per week.

In een woning van een OCMW of ngo

‘Het OCMW of de ngo ontvangt subsidies van Fedasil om materiële hulp te bieden aan de asielzoekers die het opvangt in de individuele woningen.’

Moeten de asielzoekers echter zelf zorgen voor hun levensonderhoud, dan ‘krijgen ze hiervoor 60 euro leefgeld per week‘. Daar moeten ze dus drie maal per dag van eten en zaken als shampoo en scheermesjes mee betalen. Niet meteen een som om rijk van te worden, dus.

Wat Fedasil met zijn budget doet, wordt uitgelegd in onderstaande VRT-reportage:

‘Vluchtelingen ondergraven onze sociale zekerheid niet, dat doen we zelf’

Niet alleen over waar asielzoekers recht op hebben, circuleert vaak foute informatie. Ook in het politieke debat heerst soms verwarring, zo onderstreept Ewald Pironet, senior writer bij Knack, in zijn standpunt van deze week.

De sociale zekerheid wordt al decennialang op de proef gesteld door overconsumptie in de gezondheidzorg en sociale fraude. En daarvoor zijn wij zelf verantwoordelijk, niet de vluchtelingen.

Partner Content