Waar gaan Bart De Wever en Ingrid Lieten op vakantie?

03/08/13 om 08:12 - Bijgewerkt om 08:12

11 vakantievragen aan Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Vlaams minister van Media Ingrid Lieten.

Waar gaan Bart De Wever en Ingrid Lieten op vakantie?

© Lies Willaert

BART DE WEVER

Waar brengt u uw vakantie door? En waarom daar? Samen met mijn gezin leg ik opnieuw ons favoriete vakantietraject af. Dat brengt ons van Duitsland via Oostenrijk - het Zillertal - over Venetië tot in Toscane, achttien dagen in totaal. Dat is gewoon een prachtige route: een combinatie van natuur, cultuur en gastronomie die ik erg kan smaken en vooral ook graag aan de kinderen meegeef.

Wat is het eerste wat u doet als u aankomt? Zo weinig mogelijk.

Waar kijkt u deze zomer naar uit om te lezen? Ik lees vooral geschiedenis en filosofie, dat zal u niet verbazen, en op vakantie heb ik daar eindelijk ook eens tijd voor. 'Andermans rommel' van Theodore Dalrymple en 'Vrouwen van Rome' van Annelise Freisenbruch gaan dit jaar mee in de koffer.

Hoe ziet een normale vakantiedag eruit voor u? Elke dag ga ik joggen: in Italië de berg op en af, twee keer na elkaar. Verder beperk ik mijn activiteiten tot wandelen, zwemmen en lezen. En als er wifi beschikbaar is, mail ik helaas ook - het is sterker dan mezelf.

Bent u on- of offline? Als u me nu vraagt of ik mijn gsm helemaal afzet, is het antwoord uiteraard nee. Dat kun je zeker als burgemeester en partijvoorzitter niet maken. Politicus blijf je ook op vakantie, en de actualiteit is onvoorspelbaar. Ik heb al vaker vakanties moeten onderbreken omdat aan het thuisfront opeens belangrijke dingen gebeurden, en dat zal in de toekomst wellicht nog wel eens voorvallen.

Met wie zou u graag eens op vakantie gaan - dood, levend, beroemd, historisch, fictief...? Dan zou ik graag met Cleopatra de Nijl afvaren. Ik zou willen zien hoe de vrouw die zowel Caesar als Marcus Antonius kon verleiden, geleidelijk aan verandert van een Griekse burgervrouw in een levende godin.

Is er iets wat u niet thuis kunt laten? Mijn smartphone.

Stuurt u postkaartjes? En zo ja, naar wie? Sinds sms en vooral mms gaan postkaartjes alleen nog naar mensen uit het predigitale tijdperk.

Maakt u zelf eten op vakantie? Of eet u op restaurant? Ik maak nooit eten klaar, en dus ook niet op vakantie. Dat is voor de volksgezondheid een goede zaak.

Wat is uw droombestemming? Ik ben eigenlijk nog nooit buiten Europa op reis geweest. Vroeger had ik daar geen geld voor, nu geen tijd. Er blijft dus nog een hele reeks droombestemmingen over, maar ik wil absoluut ooit eens naar Zuid-Afrika. Voor de natuur, maar ook vanwege de unieke, dramatische geschiedenis die dat land heeft getekend.

Hoe voelt u zich wanneer de vakantie afgelopen is? Klaar voor de actie.


INGRID LIETEN

Waar brengt u uw vakantie door? En waarom daar? De bergen in Karinthië. Vroeger trokken we altijd met mijn ouders de bergen in, en die gewoonte hebben we voortgezet. Ik hou van de berglucht. Ik ben ook heel graag thuis. Tijdens het jaar ben ik 's avonds en in het weekend vaak laat thuis en liggen de meesten al te slapen. Daarom geniet ik er in de zomer extra van om een paar dagen thuis te zijn. Lekker eten maken, vrienden uitnodigen, kinderen in de buurt, wat in de tuin werken... Meer hoeft dat niet te zijn. In augustus met Pukkelpop nodig ik vrienden en medewerkers van het kabinet uit en komen ze met hun tentje in onze tuin staan.'s Morgens krijgen ze een lekker ontbijt, kunnen ze een douche nemen voor ze weer naar de wei trekken. Ook John Crombez springt elk jaar eens binnen.

Wat is het eerste wat u doet als u aankomt? De ramen opengooien en genieten van de berglucht. Daarna neem ik het liefst zo snel mogelijk een frisse duik.

Waar kijkt u deze zomer naar uit om te lezen? Op vakantie probeer ik af te wisselen tussen ontspannende romans en inspirerende non-fictieboeken. Zo hoop ik eindelijk 'Post mortem' van Peter Terrin te lezen. Ik heb er nu al zo veel goeds over gehoord. Daarnaast ben ik benieuwd naar 'Theory U' van Otto Scharmer. Scharmer heeft een heel vernieuwende kijk op wetenschappelijk onderzoek en leiderschap en wat de rol ervan kan zijn in de aanpak van de problemen in onze samenleving. Hij leert ons op een andere, vernieuwende manier naar de wereld te kijken.
Ik ben ook van plan om alle Knacks, Humo's, Story's en Dag Allemaals van de voorbije maanden te lezen, om me voor te bereiden op de opnamen van 'De slimste mens'.

Hoe ziet een normale vakantiedag eruit voor u? Door mijn drukke agenda heb ik tijdens het jaar niet veel tijd voor mijn familie. Tijdens de vakantie wil ik niet te veel plannen. Ik wil vooral zo veel mogelijk tijd met mijn familie doorbrengen. We sporten veel, maken lange bergwandelingen, zwemmen, fietsen en tafelen vaak uitgebreid.

Bent u on- of offline? Zo veel mogelijk offline, maar ik probeer wel iedere avond mijn mails te lezen en mij even aan te melden op de sociale media.

Met wie zou u graag eens op vakantie gaan - dood, levend, beroemd, historisch, fictief...? Niet meteen een idee, ik vind mijn echtgenoot inspirerend genoeg.

Is er iets wat u niet thuis kunt laten? Rikske. Mijn hond gaat overal mee.

Stuurt u postkaartjes? En zo ja, naar wie? Ja, maar zeer beperkt. Naar mijn ouders, mijn schoonouders, mijn broer en mijn schoonbroer. Ik moet wel eerlijk bekennen dat het me al dikwijls is overkomen dat we de kaartjes in het begin van een vakantie kopen en schrijven, maar in extremis de laatste dag van de vakantie nog moeten bussen.

Maakt u zelf eten op vakantie? Of eet u op restaurant? Samen met mijn man Rudi proberen we regelmatig plaatselijke gerechten te maken. We houden ervan naar de plaatselijke markt of supermarkt te gaan en dan aan de slag te gaan met wat we hebben gevonden. Een favoriete markt is die van Klagenfurt, waar veel lokale boeren uit de omgeving hun zelfgekweekte producten zoals kazen, fruit en zelfgemaakte saucissen aanbieden. Thuis houden we ervan om uitgebreide barbecues te organiseren voor onze vrienden. Ik sta in voor het aperitief: een aperol-spritz.

Wat is uw droombestemming? Ik heb een zwak voor Afrika. Ik hou van de mensen en hun cultuur. En de dieren zijn een fantastische bezienswaardigheid. Hoewel. Ik ben een keer in Kenia geweest, dat was erg spannend. Ons busje kreeg motorpech en de mannen in ons gezelschap hebben zich toen opgeofferd en hebben door de wildernis een voettocht gedaan tot het eerstvolgende dorp. Wij waren er niet gerust op, maar het is goed afgelopen. Gelukkig.

Hoe voelt u zich wanneer de vakantie afgelopen is? Uitgerust, klaar om er weer tegenaan te gaan met veel goede voornemens.

Lees deze week en volgende week in Knack over de vakantieplannen van andere bekende Vlamingen.

Onze partners