Waals minister legt vierdagenweek op tafel voor sommige Waalse ambtenaren

01/09/16 om 10:16 - Bijgewerkt om 13:26

Zowat 370 personeelsleden - onder wie technisch en onderhoudspersoneel, maar bijvoorbeeld ook sluiswachters - zouden in aanmerking komen vanaf 2017, nadien worden dat er mogelijk meer.

Waals minister legt vierdagenweek op tafel voor sommige Waalse ambtenaren

Waals minister Christophe Lacroix (tweede van links) wil de afwezigheid wegens ziekte bij ambtenaren aanpakken door een vierdagenweek in te voeren. © Belga

Waals minister van Ambtenarenzaken Christophe Lacroix (PS) werkt aan een plan dat een werkweek van vier dagen zonder loonverlies invoert voor bepaalde oudere Waalse ambtenaren met een zwaar beroep. Dat melden Le Soir en de RTBF, enkele dagen nadat PS-voorzitter Elio Di Rupo een lans brak voor een algemene vierdagenweek.

Lacroix kreeg woensdag van de regering het fiat om een voorstel uit te werken en voor te leggen aan de vakbonden. Zowat 370 personeelsleden - onder wie technisch en onderhoudspersoneel, maar bijvoorbeeld ook sluiswachters - zouden in aanmerking komen vanaf 2017, nadien worden dat er mogelijk meer.

Afwezigheden wegens ziekte

Het vijfde dat ze minder zullen werken, zal gecompenseerd worden met nieuwe aanwervingen. Doel is onder meer de afwezigheden wegens ziekte tegen te gaan, die al vanaf 45 jaar gevoelig blijken toe te nemen, aldus Lacroix.

Daarnaast is ook sprake van een nettoverhoging met minstens 30 euro van de laagste lonen in de Waalse ambtenarij. Van die maatregel zouden zowat 1.200 ambtenaren kunnen genieten.

Oppositie opgetogen

Oppositiepartij Ecolo reageert opgetogen. "We hopen dat het slechts om een eerste stap gaat" in afwachting van een uitbreiding naar andere diensten van de Waalse ambtenarij, zegt parlementslid Stéphane Hazée. Hij denkt bijvoorbeeld aan de TEC, de tegenhanger van De Lijn. De MR vreest dan weer dat het vooral om een "rookgordijn" gaat, dat moet verhullen dat meer fundamentele hervormingen achterlopen op schema. Zo wijst parlementslid Pierre-Yves Jeholet onder meer op de fiscale hervorming of de meer structurele hertekening van de Waalse overheidsdiensten. De liberaal betwijfelt of de "symbolische" ingreep echt een verschil zal kunnen maken voor de vele gevallen van absenteïsme en burn-outs waarmee de Waalse overheid volgens hem te kampen heeft.

(Belga/TE)

Onze partners