Waals gewest vergoedt bedrijven voor winterschade

28/12/10 om 08:32 - Bijgewerkt om 08:32

Het gaat bijvoorbeeld om horecazaken waarvan de klanten wegbleven of landbouwers die hun oogst niet konden verzilveren.

Waals gewest vergoedt bedrijven voor winterschade

© Belga

Het Waals gewest gaat verschillende miljoenen euro vrijmaken om bedrijven die recent getroffen werden door het winterweer, te vergoeden. Het gaat bijvoorbeeld om horecazaken waarvan de klanten wegbleven of landbouwers die hun oogst niet konden verzilveren.

Dat heeft Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt aangekondigd op de RTBF.

Ofwel worden de financiële middelen rechtstreeks gestort, ofwel biedt Sowalfin (de Waalse ontwikkelingsmaatschappij) garanties aan banken die op hun beurt dan de middelen moeten verdelen.

Annuleringen

Door het winterweer kregen horecazaken de jongste dagen heel wat annuleringen te verwerken. Ook bakkers en traiteurs moesten bestellingen weggooien die klanten uiteindelijk niet kwamen afhalen.

De boeren lijden op hun beurt verliezen doordat hun oogst niet kon opgehaald en verdeeld worden als gevolg van het rijverbod voor vrachtwagens in het zuiden van het land. Ook heel wat melk moest worden vernietigd, omdat die niet op tijd kon worden opgehaald.

Marcourt zegt dat alle soorten bedrijven, van eenmanszaken tot kmo's, die last ondervonden van het winterweer, zich kunnen richten tot het gewest.

Lees meer over:

Onze partners