Vuye en Wouters: ‘N-VA heeft geen bondgenoten voor zevende staatshervorming’

Hendrik Vuye en Veerle Wouters. © BelgaImage

De twee V-Kamerleden wijzen er ook op dat de huidige N-VA-voorstellen al een stuk minder ambitieus zijn dan de confederalismeplannen die in 2014 op tafel lagen.

Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters zijn niet onder de indruk van het pleidooi van Vlaams minister-president Geert Bourgeois voor een zevende staatshervorming. Ze zijn ook niet verrast door de afwijzende reacties van coalitiepartners CD&V en Open VLD en aan Franstalige kant.

‘Het was een triest spektakel. De minister-president houdt zijn pleidooi voor een zevende staatshervorming en nog geen uur later wordt dat opgeblazen door Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Bourgeois heeft dus niet gesproken als minister-president’, stelt Hendrik Vuye vast.

Confederalisme

Vuye en Wouters, die vorig jaar opstapten uit de N-VA omwille van onenigheid over de communautaire tactiek van de partij, wijzen erop dat de huidige N-VA-voorstellen al een stuk minder ambitieus zijn dan de confederalismeplannen die in 2014 op tafel lagen. ‘We zien een voortdurende downgrading van hun communautaire eisen’, klinkt het.

Vijanden

Maar vooral: de N-VA staat geïsoleerd en heeft geen partners om haar plannen uit te voeren, menen Vuye en Wouters.

‘Men creëert voortdurend een vijandsbeeld. Eerst was dat de PS en nu de PTB aan Franstalige kant en aan Vlaamse kant is dat Groen. Maar met vijanden realiseer je geen staatshervorming. Daarvoor heb je bondgenoten nodig en die heeft N-VA niet.’

Partner Content