Vuilnismannen voeren actie tegen politiek akkoord over Brussel

22/09/11 om 11:30 - Bijgewerkt om 11:30

De vuilnismannen in Brussel zien het akkoord dat de onderhandelaars over Brussel bereikten niet zitten. Ze blokkeerden deze ochtend als protest een deel van de invalswegen naar Brussel.

Vuilnismannen voeren actie tegen politiek akkoord over Brussel

© Belga

Enkele honderden vuilnismannen van het Agentschap Net Brussel hebben donderdagmorgen het verkeer geblokkeerd op de Brusselse kleine ring ter hoogte van het kruispunt met de Wetstraat, en nadien ook dat met de Belliardstraat.

Met de spontane actie willen ze hun ongerustheid uiten over de gevolgen van het akkoord dat werd bereikt over de vereenvoudiging van de Brusselse instellingen. Op enkele plaatsen werden vuilnisbakken in brand gestoken of opengebroken.

Uit veiligheidsvoorzorg werden de tunnels in de omgeving gesloten voor het verkeer. Er werden immers ook plastic containers die in buurt van de file staan in brand gestoken.

Het institutionele akkoord voorziet de overdracht van de dienst die instaat voor het proper houden van de gewestwegen naar de Brusselse gemeenten. Dat wordt momenteel gedaan door bijna 540 ambtenaren.

Devaluatie statuut en loonverlies

De socialistische overheidsvakbond ACOD heeft woensdagnacht in allerijl een stakingsaanzegging ingediend om de actie van het personeel in te dekken. Ook de liberale vakbond VSOA dekt de actie.

Volgens federaal secretaris Rudy Jansens van de socialistische vakbond vrezen de werknemers dat de overdracht tot een devaluatie van hun statuut zal leiden. Momenteel verdienen ze 150 euro netto meer dan hun collega's die bij de Brusselse gemeenten werken.

Vrees voor privatisering

Een andere bekommernis is dat er op termijn een privatisering van de huisvuilophaling in de hoofdstad zit aan te komen.

Vertegenwoordigers van de vuilophalers zijn om 10.00 uur ontvangen door Brussels minister-president Charles Picqué. (Belga/INM)

Onze partners