VS-leger 'wil materiaal opslaan in Zutendaal'

02/09/15 om 05:22 - Bijgewerkt om 05:22

Het Amerikaanse leger wil het kwartier van Zutendaal opnieuw gebruiken voor de opslag van conventioneel legermaterieel. Ze heeft daarvoor de toestemming gevraagd aan de Belgische regering en die ook gekregen. Een definitieve beslissing is nog niet gevallen.

VS-leger 'wil materiaal opslaan in Zutendaal'

Tegenwoordig wordt de basis van Zutendaal onder meer gebruikt om munitie te vernietigen © BELGA

Dat schrijft Het Belang van Limburg.

Als de plannen doorgaan zou dat tussen de 200 à 250 nieuwe banen voor burgerpersoneel kunnen opleveren.

De legerbasis van Zutendaal was oorspronkelijk een NAVO-basis waar het Amerikaanse leger zijn materieel opsloeg. In 2000 werd de basis overgedragen aan het Belgisch leger. Dat gebruikt Zutendaal voor de opslag van de legerarchieven. Voorts wordt al het rollend materieel er aan- en afgevoerd en wordt er munitie vernietigd. Op dit ogenblik werken er zo'n 140 mensen.

'Geruststelling'

De Amerikanen hebben nu gevraagd om 70.000 vierkante meter aan opslagruimte in Zutendaal opnieuw in gebruik te kunnen nemen; en dit in het kader van de NATO Reassurance Measures (geruststellende maatregelen van de NAVO). Omwille van de toenemende spanningen willen de Amerikanen het materieel waarmee ze hun Oost-Europese partners ondersteunen, dichter bij de plaats van het mogelijke gebeuren opslaan.

Het gaat daarbij om conventioneel materieel zoals tanks, voertuigen en munitie, maar niet om kernwapens. De Belgische regering antwoordde positief op de vraag van de VS, het is nu wachten op hun definitieve antwoord.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners