VRT vindt geen nieuwe baas

17/06/10 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:45

Het ziet ernaar uit dat de VRT nog een tijdje geleid zal worden door interimbaas Piet Van Roe. De Vlaamse regering raakt het maar niet eens over zijn opvolger en schoot vorige week de laatste kandidaat af. Zo vernam Knack.

VRT vindt geen nieuwe baas

© Belga

Uit een selectie van Jobpunt, geholpen door een headhuntersbureau, kwam uiteindelijk één kandidaat naar voor. Hij haalde het van zo'n 40 anderen, onder wie voormalig Sanoma-topvrouw Christina von Wackerbarth, Marleen Porto-Carrero (hoofd van het Gentse Palfijn-ziekenhuis) en de interne kandidate Lena De Meerleer (directeur productie bij de VRT).

De man in kwestie is Ludy Modderie (54). Hij is al tien jaar directeur-generaal van de Tussengewestelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Watervoorziening (TMVW) in Gent.

Modderie werd door minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) voorgedragen aan het kernkabinet. Zij eiste van de nieuwe VRT-baas vooral dat hij ervaring had met het leiden van een groot bedrijf. Bij TMVW werken meer dan 600 mensen.

Modderie stuitte echter op bedenkingen van minister-president Kris Peeters (CD&V). Hij vertrouwde het zaakje niet helemaal en baseerde zich daarvoor op een artikel uit... Knack (17 juni 2009).

Jan Palfijnziekenhuis

Daarin werd een ingenieus samenspel uit de doeken gedaan tussen Modderie en... Marleen Porto-Carroro. Zij werd destijds vanuit de TMVW gedetacheerd naar het Jan Palfijnziekenhuis. Vanaf dan huurde zij de expertise van de TMVW in voor consultancy-opdrachten. Ook de persoonlijke BVBA van algemeen directeur Ludy Modderie factureerde fors voor advies aan het ziekenhuis.

Porto-Carrero liet zich ook benoemen tot nummer twee binnen de waterintercommunale waarna ze opnieuw gedetacheerd werd naar het ziekenhuis. Dat leverde haar een fikse loonsverhoging op.

In het ziekenhuis liet ze haar TMVW-baas Ludy Modderie en de Gentse advocaat Patrick Devers benoemen in het extern begeleidingscomité. Ook daarvoor liet Modderie zich goed betalen.

Dirk Holemans, OCMW-raadslid van Groen! Stelde zich destijds ernstige vragen bij het feit dat een ziekenhuis zich - zonder aanbesteding - liet adviseren door mensen die normaal gezien gespecialiseerd zijn in het aanleggen van waterleidingen. Ook de regeringscommissaris, bevoegd voor controle op intercommuncales, Evert Van Walle, plaatse vraagtekens bij de rol van de TMVW.

Na het artikel in Knack bleef het stil rond deze zaak. Maar toen de VRT op zoek ging naar een nieuwe baas, toonden zowel Marleen Porto-Carrero als Ludy Modderie grote interesse. Wellicht was Porto-Carrero daarbij een schijnkandidaat die de aandacht van Modderie moest afleiden.

Weinig media-ervaring

Veel media-ervaring heeft de man niet. Hij is licentiaat criminologie, industrieel ingenieur mechanica en haalde een postgraduaat bedrijfskunde. Hij was ooit nog deeltijds docent aan de Industriële Hogeschool Groep T.

Modderie begon zijn carrière bij de rijkswacht waar hij topfuncties bekleedde binnen de administratie. Insiders zien Modderie als een vertrouweling van Luc Van den Bossche. Die was eind jaren negentig minister van Binnenlandse Zaken in de federale regering en dus bevoegd voor de toenmalige rijkswacht.

Lieten moet nu op zoek naar een nieuwe kandidaat. Daarvoor wordt - noodgedwongen - opnieuw gekeken naar talent dat binnen de omroep aanwezig is. Vooral Willy Wynants, Mark Coenen (directeur Strategie), Leo Hellemans en Lena De Meerleer komen daarbij weer in beeld.

Lees meer over:

Onze partners