"VRT moet niet meer bieden op sportrechten"

14/12/10 om 15:43 - Bijgewerkt om 15:43

Het heeft lang geduurd, maar minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) laat nu toch in haar kaarten kijken. In een toespraak, dinsdagavond aan de VUB, en in een visienota voor het Vlaams Parlement schetst ze haar toekomstscenario voor de VRT.

"VRT moet niet meer bieden op sportrechten"

© Belga

Het heeft lang geduurd, maar minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) laat nu toch in haar kaarten kijken. In een toespraak, dinsdagavond aan de VUB, en in een visienota voor het Vlaams Parlement schetst ze haar toekomstscenario voor de VRT. Dat moet dienen als startschot voor de onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst 2012-2016.

Volgens Lieten moet de VRT zich niet beperken tot thema's en publieksgroepen die aantrekkelijk zijn voor adverteerders. Gedaan met het kijkerfetisjisme dus.

De VRT hoeft niet te krimpen volgens Lieten. De financiering moet worden gecontinueerd met publieke middelen en reclame-inkomsten.

De VRT moet zich op alle platformen ontwikkelen, dus ook op het internet. 'Als de VRT zich niet mag bezig houden met de nieuwe media, dan zijn we begonnen met stervensbegeleiding', zegt ze. Maar als de plusprogramma's op de digitale zenders niet bekeken worden, moeten ze verdwijnen.

Daarnaast moet er meer onderzoeksjournalistiek komen, en meer buitenlandverslaggeving. De nieuwsdienst moet de code van de Raad voor de Journalistiek volgen.

Lieten herhaalt ook haar eis voor meer diversiteit, en ze wil meetbare engagementen op dat vlak. 'De omroep bepaalt mee de Vlaamse identiteit. Maar de Vlaamse identiteit is geen monolithische identiteit', heet het.

Tussen de regels door pleit Lieten ook voor een ontkoppeling van Canvas en Ketnet. Over de financiering ervan staat echter niets concreets in de tekst.

Ook opmerkelijk: de samenwerking met de cultuursector moet versterkt worden en het sportaanbod moet worden verbreed. Daarbij moet er aandacht zijn voor alle sporten.

Dat betekent - en dat is meteen de belangrijkste zin uit de hele toespraak van Lieten - dat het 'niet meer de taak van de VRT is om deel te nemen aan het commerciële opbod voor sportrechten'.

(KvdB)

De integrale toespraak leest u hier.

Lees meer over:

Onze partners