VRT kiest voor 'warmer' Journaal

15/02/16 om 06:37 - Bijgewerkt om 06:37

Bron: Belga

(Belga) De VRT stopt maandagmiddag Het Journaal op Eén in een nieuw jasje. De studio wordt warmer ingekleed en de uitzending wordt filmischer. "Een vloeiend programma in het hart van de primetime", streeft hoofdredacteur Björn Soenens na.

De jongste vernieuwing van Het Journaal werd nauwelijks een drietal jaar geleden geïntroduceerd, met een grote technische sprong voorwaarts. De camerabewegingen werden volledig geprogrammeerd en de redactie maakte voor het eerst uitvoerig gebruik van 'augmented graphics', zoals diagrammen die in de studio worden geprojecteerd. Het nieuwe decor is een doorontwikkeling. "Uit onderzoek bleek dat het vorige ontwerp soms wat te zakelijk aanvoelde, een beetje klinisch", zegt Ken De Keyser, creatief leider van VRT Nieuws. "Het Journaal mocht wat menselijker worden." Het glanzende wit maakt daarom plaats voor zwart en de accentkleuren - afhankelijk van het uitzenduur groen, geel, rood of paars - worden vervangen door blauw. De kenmerkende muur in het midden van de studio verdwijnt, zodat er plaats is voor een groter scherm achter het anker. "De eenvormige kleuren geven veel meer rust", vindt alvast Journaalanker Annelies Van Herck. Ook inhoudelijk wordt er een en ander bijgestuurd. "Om 19 uur weten de meeste mensen al wat er is gebeurd, van Het Journaal verwachten ze iets extra", zegt hoofdredacteur Björn Soenens. Daarom zal er extra worden ingezet op live-interventies en analyse. Dat laatste gebeurt nog steeds door een gast in de studio, maar een overzicht van de nieuwste feiten zal vaker worden gegeven door een journalist die live vanop de redactie tussenkomt. (Belga)

Onze partners