VRT-hoofdredacteur verbiedt journalisten te twitteren over staking

De pas aangestelde VRT-hoofdredacteur Luc Rademakers heeft zijn journalisten verboden te twitteren over de staking, zo bevestigt een VRT-journalist.

Op de sociale netwerksite Twitter uitten verschillende VRT-journalisten hun ongenoegen over de staking bij de openbare omroep. De vakbonden van de VRT doen mee met de algemene staking in de openbare omroep.

Daardoor wordt de programmatie op alle radio- en TV-netten van de openbare omroep vervangen door een non-stopuitzending van Music for Life.

Een VRT-journalist bevestigt aan Knack.be dat het hen inderdaad verboden werd te twitteren over de staking. Iemand anders van de redactie nuanceert dat en zegt dat hen gevraagd is voorzichtig te zijn met expliciete meningen over de staking, omwille van de journalistieke onpartijdigheid.

VRT: ‘Opletten voor onpartijdigheid’

De hoofdredactie reageert dat het de journalisten eraan herinnerde ervoor te zorgen dat ze hun onpartijdigheid op publieke fora, zoals de microblogsite Twitter, niet in het gedrang mogen brengen. Volgens VRT-woordvoerster Brigitte Vermeersch heeft de VRT-hoofdredactie haar journalisten gewezen op een richtlijn die al lang bestaat. Die houdt in dat journalisten moeten opletten dat hun onpartijdigheid niet in het gedrang komt en dus beter wat terughoudend zijn.

Pol Deltour van Vlaamse Vereniging van Journalisten: ‘Het zijn volwassen mensen’

Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) vindt dat journalisten wel hun mening over de staking moeten kunnen uiten. “Het zijn volwassen mensen”, zegt hij. “Twitter is bovendien geen officieel platform, maar eerder een forum waarop onder individuen wordt gepraat.” Dat geldt evenwel niet voor journalisten die zelf items maken over de staking. Zij blijven volgens Deltour toch beter op de vlakte.

Het “twitterverbod”, zoals het op de microblogsite wordt genoemd, ontlokt negatieve reacties bij Twittergebruikers. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content