VRT en Woestijnvis ruziën over toegang tot VRT-archief

14/09/12 om 05:01 - Bijgewerkt om 05:01

Nu het exlcusieve contract tussen de twee is agelopen, heeft Woestijnvis minder toegang tot het VRT-archief. Dus is er ruzie, want Woestijnvis heeft archiefbeelden nodig voor VIER.

Het productiehuis Woestijnvis en de openbare omroep zijn verwikkeld in een dispuut over de toegang tot het beeldarchief van de VRT. Nu het contract tussen beide afgelopen is en Woestijnvis maandag start met de concurrerende zender VIER, heeft het productiehuis geen vlotte toegang meer tot het archief. En dat zorgt voor wrevel, zo schrijft De Morgen vrijdag.

Archiefbeelden

Woestijnvis had voordien een prioritaire toegang tot het rijke beeldarchief van de Reyerslaan en kon daar eigenhandig in zoeken. Dat is niet onbelangrijk, gezien het format van programma's zoals 'De Slimste Mens', die veelvuldig gebruik maken van archiefbeelden.

Met het aflopen van het contract tussen VRT en Woestijnvis op 30 juni, heeft Woestijnvis nu zoals andere productiehuizen die niet voor de VRT werken enkel een striktere toegang tot het beeldmateriaal.

Tijdrovende procedure

Aanvragers moeten kunnen aangeven welk soort fragment ze willen. En een fragment kost tussen de de 1.000 en 2.000 euro. Een tijdrovende, dure en omslachtige wijze, die uitgebreide research bemoeilijkt.

Klagen bij Lieten

Olivier Goris, programmadirecteur bij Woestijnvis, geeft toe dat de beperkte toegang tot het VRT-archief het werken niet makkelijker maakt, maar dat het ingecalculeerd was.

Woestijnvisbaas Wouter Vandenhaute ging zich al bij minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) beklagen over de beslissing, vooralsnog zonder gevolg. (Belga/TV)

Onze partners