'Vrijstelling Europese boete betekent niet einde van besparingen'

26/05/13 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

De Europese Commissie beslist woensdag of België al dan niet een megaboete moet krijgen omdat ons land de voorbije jaren de budgettaire afspraken niet respecteerde.

Volgens de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy betekent het eventuele vermijden van een Europese boete wegens buitensporig begrotingstekort niet het einde van de besparingen, en zeker niet van de economische hervormingen. Dat

Volgens de krant De Tijd zou men in het Berlaymontgebouw België willen ontzien op een moment dat bijvoorbeeld Frankrijk uitstel krijgt om zijn begrotingsdoelstelling te halen.

765 miljoen euro
België krijgt volgende woensdag een belabberd Europees rapport gepresenteerd. Europa geeft zowel het begrotingswerk als de economische hervormingen van de afgelopen jaren een onvoldoende. Toch schrikt de Europese Commissie ervoor terug haar ultieme wapen tegen ons land in te zetten. De verwachte megaboete voor het gebuisde Belgische begrotingswerk komt er niet, aldus De Tijd.

De boete had kunnen oplopen tot 0,2 procent van het bruto binnenlandse product, of omgerekend 765 miljoen euro.

Als voorzitter van de Europese Raad wil Van Rompuy niet vooruitlopen op de beslissing van de Commissie, maar één zaak staat volgens hem vast. "Ook al is er in het kader van een algemene recessie uitstel voor het behalen van bepaalde doelstellingen, dat betekent niet het einde van besparingen en zeker niet einde van de hervormingen", zo zei hij op VTM.

Structurele economische hervormingen
Van Rompuy beklemtoonde met name het belang van structurele economische hervormingen. De voorzitter van de Europese Raad noemde drie actieterreinen: de concurrentiekracht versterken, de arbeidsmarkt gezond maken en de pensioenen betaalbaar houden. "Ongetwijfeld zal de Commissie daar aanbevelingen over maken."

Bij de Commissie wordt het artikel in De Tijd intussen als "voorbarig" afgedaan in afwachting van de bijeenkomst van de eurocommissarissen. "Dit zijn zware beslissingen, en elk jaar zijn er wijzigingen tijdens het college. Een boete geven of niet, gelinkt aan welke voorwaarden, dat is iets voor het topniveau", zo luidde het. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners