Vrijspraak in beroep voor Mechelse crèche

02/06/10 om 19:05 - Bijgewerkt om 19:05

In eerste aanleg waren de uitbaatster van het kinderdagverblijf en een kinderverzorgster tot acht maanden veroordeeld.

Het Antwerpse hof van beroep heeft woensdag de uitbaatster en een kinderverzorgster van kinderdagverblijf De Zeven Dwergen in Mechelen vrijgesproken van de onopzettelijke doding van een baby en van schuldig verzuim. In eerste aanleg hadden ze acht maanden met uitstel gekregen.

De kleine Milan, een jongetje van vier maanden, werd in oktober 2006 roerloos in zijn bedje aangetroffen. Hij bleek gestikt in zijn eigen braaksel. De hulpdiensten werden niet onmiddellijk gealarmeerd.

Volgens de rechter in eerste aanleg wisten de beklaagden dat Milan moeilijk sliep en at. Nochtans hadden ze hem in een aparte kamer gelegd en slechts tweemaal in één uur gecontroleerd.

Maar het hof van beroep stelde vast dat de doodsoorzaak niet
onomstotelijk vast staat. Uit de resultaten van een tweede autopsie twee jaar later bleek dat ook wiegendood mogelijk is.

Wegens twijfel werden beiden vrijgesproken van onopzettelijke doding. Vermits ook het tijdstip van overlijden niet vaststaat en het niet duidelijk is of Milan nog leefde toen ze hem in zijn bedje vonden, werden de beklaagden ook vrijgesproken van schuldig verzuim.

In eerste aanleg kregen ze naast acht maanden cel ook een boete van 275 euro, beiden met uitstel. Ze kregen toen ook gedurende drie jaar een verbod opgelegd om nog professioneel te werken met kinderen onder de drie jaar.

Onze partners