'VREG wil dat stroomleveranciers gedragsregels naleven bij aanpak wanbetalers'

17/08/14 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:52

De Vlaamse energieregulator (VREG) eist dat de energieleveranciers minimale gedragsregels respecteren bij de aanpak van wanbetalers. Momenteel zijn te veel afbetalingsplannen te duur en bovendien zijn ze te vaak onrealistisch. Dat meldt Het Nieuwsblad op Zondag.

'VREG wil dat stroomleveranciers gedragsregels naleven bij aanpak wanbetalers'

© istock

De VREG hield de meer dan 100.000 afbetalingsplannen van de energieleveranciers tegen het licht. Daaruit bleek dat een op de drie gezinnen die zo'n betaalplan hebben er niet in slagen het na te leven. Als gevolg daarvan worden ze vaak 'gedumpt' door hun leverancier.

De VREG heeft daarom een reeks gedragsregels opgesteld waar afbetalingsplannen het best aan voldoen. Zo stelt de regulator voor dat er altijd een afbetalingsplan wordt toegestaan, behalve bij heel zware schulden.

Betaalplannen zijn ook het best kosteloos en de toekenning ervan mag niet leiden tot hogere voorschotfacturen. Wie het afbetalingsplan één maand niet volgt, zou niet meteen gestraft mogen worden.

De regulator vraagt de energieleveranciers nadrukkelijk om die regels na te leven, ook al kan hij dat niet verplichten. (Belga/BO)

Onze partners