‘Vrees voor verkiezingen 2014 misplaatst’

© Belga

“Men moet zich geen zorgen maken over een eventuele Vlaamse regering met gedoogsteun”, reageert Vlaams minister-president Kris Peeters op de situatie in Denderleeuw.

Kris Peeters reageerde ontgoocheld op de gebeurtenissen in Denderleeuw, waar Vlaams Belang bij een geheime stemming vanuit de oppositie de kandidaten van het blok CD&V/N-VA heeft gesteund. “Ik betreur wat daar gebeurd is”, verklaarde hij. Op lokaal niveau is stabiel beleid nodig en ik vraag me af of dat momenteel in Denderleeuw mogelijk is, zei de minister-president in De Ochtend op Radio 1.

Vrees voor de verkiezingen van 2014 is echter volledig misplaatst volgens Peeters. “Vlaanderen heeft een stabiel beleid nodig, dat is niet mogelijk met gedoogsteun.”

Zonder veto van Beke en De Wever

Groen-voorzitter Wouter Van Besien vraagt ondertussen Wouter Beke en Bart De Wever om klaarheid te scheppen rond hun strategie voor de moeder aller verkiezingen in 2014. “Zullen zij ook de optie openhouden om eventueel te besturen met gedoogsteun van de racistische partij Vlaams Belang? “, vraagt Van Besien.

Het feit dat dit kon gebeuren zonder dat partijvoorzitters Wouter Beke en Bart De Wever hun veto hebben gesteld, toont aan dat beide partijen het niet meer nauw nemen met de basisbeginselen van het cordon sanitaire, stelt Van Besien vast.

“In 2014 moeten drie nieuwe regeringen op de been gebracht worden: een Brusselse, een federale en een Vlaamse. Zullen CD-V en N-VA dan ook het eigen partijbelang laten primeren op de democratische grondbeginselen en in zee gaan met het Vlaams Belang? “, vraagt hij zich af.

Innemen van racistische standpunten wordt lokaal gebanaliseerd
Groen kadert de gebeurtenissen in Denderleeuw in een bredere evolutie. “Het innemen van racistische standpunten wordt lokaal blijkbaar gebanaliseerd. De scheuren in het cordon sanitaire die vastgesteld worden in meer dan tien Vlaamse steden en gemeentes zijn hiervan de bewijzen. In Aalst en Beveren is er bovendien een bestuur geïnstalleerd waarbij een ex-VB’er mee aan de macht is gekomen.”

In Denderleeuw heeft Vlaams Belang tijdens een geheime stemming van de gemeenteraad de kandidaten van het blok CD&V/N-VA gesteund. Daardoor is na weken vruchteloos onderhandelen uiteindelijk toch een gemeenteraad en een schepencollege geïnstalleerd. Een nieuwe burgemeester is er nog niet.

Gouverneur krijgt nieuwe bemiddelingsopdracht

Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois geeft de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys een nieuwe bemiddelingsopdracht om de situatie te deblokkeren. “Ik zal ook een nieuwe voordracht van een burgemeester vragen. De huidige voordrachtsakte is immers onontvankelijk”, aldus Bourgeois.

Als alles mislukt moet Bourgeois zelf een burgemeester aanduiden. “Ik zal dan een burgemeester benoemen buiten de raad, maar dat is zeer uitzonderlijk. Die burgemeester zou in de gemeenteraad zitten met een raadgevende stem.”

Jo Fonck, de sp.a-burgemeester van Denderleeuw, bevestigde in De Ochtend dat hij zijn verantwoordelijkheid zal opnemen. “Ik ben iemand die gaat voor het compromis en zal er alles aan doen om onze gemeente bestuurbaar te houden.”

Fonck blijft in principe aan tot er een nieuwe burgemeester is benoemd. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content