Vreemdelingenzaken: 'Sans-papiers in knelpuntberoepen maken kans'

09/01/15 om 03:36 - Bijgewerkt om 03:36

Op een ontmoeting tussen de Dienst Vreemdelingen en manifesterende sans-papiers is gezegd dat er weliswaar geen collectieve regularisatie komt, maar dat er wel iets mogelijk is voor wie in knelpuntberoepen werkt.

Vreemdelingenzaken: 'Sans-papiers in knelpuntberoepen maken kans'

Sans-papiers betogen in Brussel in 2013 © BELGA

Zo'n 200 sans-papiers demonstreerden donderdag aan het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Een delegatie van het Front van Migranten, een collectief van vijf organisaties voor sans-papiers, heeft daarop een ontmoeting gehad met de Dienst Vreemdelingenzaken.

Volgens de woordvoerder van Vreemdelingenzaken werd gesuggereerd om hun situatie te regulariseren door werk te zoeken in knelpuntberoepen.

"Freddy Roosemont, de directeur van Vreemdelingenzaken, ontmoette het Front van Migranten en heeft duidelijk aangegeven dat er deze ambtstermijn geen collectieve regularisatie van sans-papiers komt. Dat staat in het regeerakkoord", zegt Dominique Ernould, woordvoerder van Vreemdelingenzaken. "Hij nodige de sans-papiers daarentegen uit om zich geheel te geven aan België, en zich te integreren, door werk te zoeken in knelpuntberoepen, zoals er in de medische sector zijn. Hij beloofde ook om al het nodige te doen om een verblijfsvergunning te geven aan mensen die een arbeidscontract bemachtigen en een arbeidskaart B."

Het is niet overigens evident voor mensen zonder papieren om een arbeidscontract af te sluiten.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners