Vreemdelingenzaken op de vingers getikt wegens 'te strenge' medische regularisaties

02/01/13 om 15:13 - Bijgewerkt om 15:13

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft de Dienst Vreemdelingenzaken terechtgewezen omdat die te streng zou optreden bij aanvragen voor medische regularisaties.

Vreemdelingenzaken op de vingers getikt wegens 'te strenge' medische regularisaties

© Image Globe

Volgens de krant De Morgen heeft de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen de Dienst Vreemdelingenzaken terechtgewezen omdat die te streng zou optreden bij aanvragen voor medische regularisaties.

De laatste jaren lag het aantal aanvragen om medische regularisatie zo hoog dat staatssecretarisvoor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) in februari een "medische filter" invoerde om misbruik tegen te gaan.

Een medisch verblijf kan enkel nog bij zeer ernstige gezondheidsklachten. Maar vluchtelingenorganisaties, advocaten en dokters waarschuwen dat de slinger nu te ver doorslaat. Ze trekken aan de alarmbel: "Ook vluchtelingen die zwaar ziek zijn blijven door de strengere controle in de kou staan", schrijft De Morgen.

De deur is potdicht
"Je moet tegenwoordig al halfdood zijn voor je aanvraag wordt goedgekeurd", zegt advocaat Stany Buysse, die regelmatig optreedt in regularisatiezaken. "Stond de deur vroeger wagenwijd open, dan zien we nu het andere uiterste: de deur is potdicht, ook voor hen die dringend hulp nodig hebben."

De Dienst Vreemdelingenzaken en De Block geven toe dat er streng wordt opgetreden als er zaken ontbreken in het dossier, zoals een stempel van een arts.

Er zijn voorlopig geen cijfers over de evolutie van de medische regularisaties. "Over de individuele gevallen die worden aangehaald, communiceren wij niet", is te horen bij de Dienst Vreemdelingenzaken. (Belga/TE)

Onze partners