Vredesoverleg in Genève "niet bevroren"

19/04/16 om 21:16 - Bijgewerkt om 21:16

De vredesonderhandelingen in Genève over Syrië zijn, ondanks het opstappen van afgevaardigden van de door Riyad samengestelde ("gematigde") oppositie, niet bevroren. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, dinsdag gezegd.

Vredesoverleg in Genève "niet bevroren"

De Russische minister van Binnenlandse Zaken Sergej Lavrov. © REUTERS

Na het opstappen van de zogenaamde Hoge Onderhandelingsraad (HNC) blijven er nog "een afvaardiging van de regering, delegaties van de groepen die bijeenkwamen in Moskou, in Cairo en in Astana en de groep van Hmeimim" aan de onderhandelingstafel, zei Lavrov. De HCN liet wel nog een "technisch team" in de Zwitserse stad achter. De Russische minister bestempelde het vertrek van de HNC overigens als een bewijs van "grillig gedrag".

Het oppositieblok van Riyad legde de schuld bij Damascus: het regime schendt het staakt-het-vuren, luidde het. En: het bestand zal altijd wankel blijven tenzij de "oppositie" (nog) meer wapens krijgt. Die komen doorgaans van de Golfstaten en Turkije. Verscheidene gewapende oppositiegroepen stelden dinsdag dat het bestand door schending van Damascus dode letter is geworden en kondigden een "nieuw offensief" tegen het Syrisch-Arabische Leger (SAA) aan.

Onder die groepen zijn de door Turkije en Saoedi-Arabië gesteunde bewegingen Jaysh al-Islam en Jaysh al-Fateh. Washington lijkt de rebellen gelijk te geven dat de schending van het bestand volledig de schuld van Damascus is. Maandag verzochten de VS Rusland om zijn invloed aan te wenden om het regeringsoffensief tegen al-Qaida (Jabhat al-Nusra) te stoppen. Maar er zijn ook Westerse diplomaten die zeggen dat, als het overleg in Genève wordt beëindigd wegens schending van het bestand, met de beschuldigende vinger naar "de rebellen" zal/moet gewezen worden. (Belga/NSK)

Onze partners