Vorstenpaar en kinderen wonen Te Deum bij

21/07/15 om 12:41 - Bijgewerkt om 12:41

Rond de kathedraal hadden zich zo'n 1.500 mensen verzameld die het vorstelijk gezin uitbundig begroetten. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en kamervoorzitter Siegfried Bracke bleven afwezig.

Vorstenpaar en kinderen wonen Te Deum bij

Prins Emmanuel, prinses Eleonore, koningin Mathilde, koning Filip, kroonprinses Elisabeth en prins Gabriel. © Belga

Koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen hebben in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathderaal het Te Deum bijgewoond naar aanleiding van de nationale feestdag.

Voor aartsbisschop André-Joseph Leonard, die de viering voorging, was het zijn laatste Te Deum. Rond de kathedraal hadden zich zo'n 1.500 mensen verzameld die het vorstelijk gezin uitbundig begroetten.

Tijdens het Te Deum bedankte aartsbisschop Leonard de koning voor zijn toespraak, waarin de vorst een pleidooi hield voor het vormen van echte menselijke relaties en opriep tot meer solidariteit met de zwaksten in onze maatschappij. Eén van de voorbeden was ook een gebed om een einde aan de terroristische spiraal die de wereld in zijn greep houdt.

Jambon en Bracke afwezig

Het Te Deum werd bijgewoond door premier Michel en ministers Peeters, Reynders, Geens en Vandeput. Ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker was een opgemerkte gast. Leden van Open VLD waren niet aanwezig, net zo min als minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon of kamervoorzitter Siegfried Bracke.

Tijdens de viering voerde de politie in het park van de kathedraal een arrestatie uit. Het ging om een man waarvan gedacht werd dat hij geseind stond. Na controle van diens identiteit bleek het echter om een andere persoon te gaan, waarna de man opnieuw werd vrijgelaten.

Opmerkelijk is ook dat de gasten op het Te Deum voor het eerst een uitnodiging gekregen hadden waarop een unieke QR-code stond. Die werd aan de ingang van de kathedraal gescand door politieagenten, die vervolgens ook nog de identiteitskaart nakeken. Volgens de politie ging het zowel om een veiligheidsmaatregel als een stap in de modernisering van de organisatie van het Te Deum. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners