Vorig jaar 369 veroordeelde allochtonen het land uitgezet

10/07/12 om 11:32 - Bijgewerkt om 11:32

Van de 552 veroordeelde allochtonen die vorig jaar het land moesten verlaten, zijn er maar 369 het land uitgezet. Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block.

Vorig jaar 369 veroordeelde allochtonen het land uitgezet

© Belga

Als antwoord op een parlementaire vraag van kamerlid Theo Francken (N-VA) deelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) eerder al mee dat vorig jaar 522 vreemdelingen het land moesten verlaten omdat ze een gevaar vormden voor de openbare orde.

Slechts 369 daadwerkelijk uitgewezen

Francken klaagde vervolgens aan dat niemand weet hoeveel van die 552 allochtonen België daadwerkelijk hadden verlaten. Nu is het precieze cijfer eindelijk beschikbaar: slechts 369 veroordeelde allochtonen werden vorig jaar effectief het land uitgezet. Het betrof voornamelijk Marokkanen, Roemenen en Albanezen.

"Waarom kan de staatssecretaris geen volledig antwoord geven op een parlementaire vraag?" vroeg Francken zich nog af. "Waarom geeft ze het precieze aantal enkel als de zaak in de pers is gekomen?"

Groot verschil tussen bevelen en uitwijzingen

Het grootste deel van de allochtonen die een bevel tot terugwijzing kregen, waren Algerijnen. Voor hen werden er 114 uitwijzingsbevelen uitgevaardigd. Omdat er geen overeenkomst bestaat met Algerije, keerden er echter slechts zes terug naar hun thuisland.

Dat het verschil tussen de bevelen en de effectieve uitwijzingen zo groot is, verbaast Francken niet. "Er is nog altijd geen overeenkomst met Algerije, waarom blijft dat land eigenlijk ontwikkelingshulp krijgen?" aldus Francken. (Belga/GM)

Lees meer over:

Onze partners