Voorzitter tegen Janssen: 'Uw kinderen moeten voortleven met stigma'

21/10/11 om 15:30 - Bijgewerkt om 15:30

In zijn slotwoord richtte voorzitter Michel Jordens zicht tot Ronald Janssen als vader van twee kinderen.

Na de veroordeling tot een levenslange opsluiting richtte voorzitter Michel Jordens zich tot Ronald Janssen zelf, die moest rechtstaan: "Er is u de zwaarste straf opgelegd en u zal een hele tijd in de gevangenis vertoeven. De levenslange opsluiting wil eigenlijk zeggen dat de maatschappij u niet meer wil. Laat het even bezinken en redeneer dan".

De voorzitter had ook aandacht voor de twee kinderen van Janssen. "We erkennen dat uw kinderen ook slachtoffer zijn van wat er gebeurd is. Ze moeten voortleven met een bepaald stigma. Ik denk dat u tegenover uw kinderen een houding moet aannemen zodat ze niet met stigma's beladen moeten worden. Het is onvermijdelijk dat ze ooit de vraag stellen: 'Hebben we dat ook in ons en kunnen we dat vermijden?'", klonk het.

'Zonder vooroordeel'

Jordens voegde er nog aan toe dat alle partijen de bedoeling hadden Janssen een zo sereen en correct mogelijk proces te geven. "Twaalf mensen uit het volk hebben zonder vooroordeel hun uiterste best gedaan met een afweging van alle voors en tegens en een besluit genomen."

"Ik weet niet of u ooit in de maatschappij zal terugkeren. We kunnen niet in de toekomst kijken. Misschien zal u zelf ooit het besluit nemen niet meer in de maatschappij terug te keren. Ik nodig u uit over de straf na te denken. U beschikt over gaven en kwaliteiten die u misschien in de gevangenis kan aanwenden".

Smile

De voorzitter deelde aan Janssen nog mee dat de termijn van vijftien dagen om naar Cassatie te stappen, begint te lopen vanaf de uitspraak van de arresten over de schuld en de straf.

Janssen schudde nadien zijn advocaat, Adam Miskovic, nog de hand. Tot slot werd hij met een smile weggeleid. (Belga/KVDA)

Onze partners