Voorzitter onderzoekscommissie Kazachgate heeft banden met Orde Van Malta

24/11/16 om 17:32 - Bijgewerkt om 21:35

De geheimzinnige Orde Van Malta, een conservatieve katholieke beweging, heeft mogelijk een cruciale rol gespeeld in de zaak-Chodiev, waarbij de afkoopwet versneld door het parlement werd gejaagd. De voorzitter van de onderzoekscommissie naar de zogenaamde Kazachgate-affaire blijkt nu in het verleden gedecoreerd te zijn met het Grootkruis van de Orde Van Malta.

Voorzitter onderzoekscommissie Kazachgate heeft banden met Orde Van Malta

Francis Delpérée (cdH) © Belga

'Die hele affaire lijkt steeds meer op een roman van Dan Brown, de Chodiev Code. Een roman waarin ministers en een gewezen senaatsvoorzitter, een Frans president en zelfs ons koningshuis een rol spelen - en, raar maar waar, de Orde Van Malta,' zo vatte Veerle Wouters het vandaag samen tijdens het vragenuurtje in het federaal parlement.

Die Orde Van Malta - een select clubje dat naar verluidt bezig is met liefdadigheid en diplomatie - zou een sleutelrol gespeeld hebben in de Kazachgate, en zou Armand De Decker (MR) in opdracht van Frankrijk op pad hebben gezet om lobby werk te verrichten. Hij moest er voor zorgen dat de wet op de minnelijke schikking - de zogenaamde afkoopwet - gauw-gauw door het parlement werd gestemd. Op die manier kon de Belgisch-Kazachse zakenman Patokh Chodiev aan een fraudeproces ontsnappen. Voor Frankrijk moest het dienen als pasmunt bij een groot order Kazachse vliegtuigen.

De zaak kreeg op die manier al meer dan genoeg allures van een detectiveroman, en de meerderheidspartijen van het federaal parlement besliste dan ook om een onderzoekscommissie op te richten. De voorzitter daarvan wordt Francis Delpérée (cdH) - die op zijn beurt geen onbekende is voor de Orde Van Malta. Voor de camera's van Villa Politica verduidelijkte hij dat hij geen lid is van de conservatieve organisatie, maar wel in 2002 door hen gedecoreerd werd met het Grootkruis van de Orde.

'Politieke intoxicatie'

De cdH'er spreekt van 'politieke intoxicatie'. Hij benadrukt dat hij naast de decoratie geen enkele band heeft met de club en de vertegenwoordigers ervan niet kent. 'Ik ben grootkruis in de Orde van Malta gemaakt, zoals ook ridder van de Légion d'honneur en commandeur van de Ordine al merito della Repubblica italiana. Dat maakt van mij nog geen Frans of Italiaans staatsburger', verduidelijkt hij.

Volgens Delperée kreeg hij die onderscheidingen vanwege de merites die de organisaties hem toedichten op het vlak van onderwijs. 'Ik ken de Orde van Malta niet, net zomin als haar werking of haar vertegenwoordigers. Het gaat om een internationale organisatie met een grootkanselier. Ik heb dat allemaal de laatste dagen geleerd in de pers,' aldus nog de cdH'er. 'Ik ben geen ridder van de Orde van Malta, ik maak er geen deel van uit. Ik heb niets te maken met die organisatie.'

(Belga/SK)

Onze partners