Voortaan moet iedereen de gordel dragen

25/03/11 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:05

Alleen nog in uiterst zeldzame gevallen wordt een vrijstelling gegeven, meldt staatssecretaris voor Mobiliteit Schouppe.

Voortaan moet iedereen de gordel dragen

Etienne Schouppe heeft nieuwe richtlijnen opgesteld voor het dragen van de veiligheidsgordel in de auto. De staatssecretaris voor Mobiliteit wil zo het aantal uitzonderingen binnen de perken houden. Hoogzwanger, pas geopereerd, een huidaandoening of gehandicapt: het volstaat allemaal niet meer om vrijgesteld te worden van de gordelplicht.

Tiental aandoeningenEnkel voor wie het dragen van de gordel echt levensbedreigend wordt, krijgt een vrijstelling. De gelimiteerde lijst bevat daardoor nog slechts een tiental aandoeningen. Het gaat onder meer om problemen met ribben, longen en het strottenhoofd.

De nieuwe richtlijnen worden naar alle artsen gestuurd.

Te veel
Op dit moment mogen bijna 300.000 Belgen zonder autogordel rijden. Liefst 250.000 daarvan zijn geldig voor onbepaalde duur. Veel te veel, zeker in vergelijking met de buurlanden, vindt Schouppe

De laatste jaren is het aantal toekenningen aan het zakken, maar nog steeds komen er jaarlijks meer dan 3.500 personen bij. In Nederland zijn er dat amper 500. Schouppe wil nog maximaal een honderdtal vrijstellingen per jaar.

Nooit meer levenslang
Ook levenslange vrijstellingen zijn voortaan verleden tijd. Er wordt nog enkel een attest voor een periode van 5 jaar toegekend. De bestaande attesten blijven wel geldig, al was het de bedoeling ook die te herbekijken.

Onze partners