Voorstel regeringspartijen: 'Politietaken laten overnemen door privéfirma's'

11/12/14 om 04:44 - Bijgewerkt om 04:45

Verschillende politietaken zullen binnenkort niet door agenten, maar door privéfirma's worden uitgevoerd. Dat blijkt uit een wetsvoorstel van Open VLD, dat de steun krijgt van coalitiepartners N-VA en CD&V.

Voorstel regeringspartijen: 'Politietaken laten overnemen door privéfirma's'

Een hele resem taken zou van bij de politie worden weggehaald © BELGA

Dat meldt De Morgen.

De Zweedse coalitie wil de politie versterken door privébewakingsbedrijven in te zetten voor administratieve en preventieve taken. De uitbesteding van "niet-kerntaken" werd daarom al opgenomen in het federaal regeerakkoord en in de beleidsnota van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Nu dient Open VLD ook een wetsvoorstel in met een gedetailleerde lijst van taken om uit te besteden. De liberalen denken onder meer aan de bewaking van koninklijke gebouwen. Ook de bescherming van uitgaansbuurten, ambassades, internationale instellingen, gerechtsgebouwen en andere overheidsgebouwen zal worden bekeken.

Nog op de lijst: transport van gedetineerden, bewaking van evenementen en slachtofferonthaal. Vooral de verkeerspolitie ziet taken overgeheveld worden. Het gaat onder meer om de administratieve afhandeling en de inning van verkeersboetes. Op 18 december komt een werkgroep over het kerntakenbeleid bijeen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners